Poliţia pieţelor pare că rămâne departe de “mafia certificatelor de producător”

Întrebată cum verifică Poliţia Locală Timişoara certificatele de producător la Primării emitente din vecinătatea municipiului, conducerea S.C. Pieţe spune: “E o problemă”

Politia PietelorÎn toamna anului trecut se decidea ca Poliţia Locală Timişoara să-şi creeze un compartiment specializat pe control în pieţele agroalimentare din municipiu. Abia acum, Primăria Timişoara modifică regulamentul Poliţiei Locale, pentru a îngloba noile atribuţii. Cea mai mare problemă legată de pieţe rămâne însă în coadă de peşte şi în noua formulă. Şi aceasta pentru că problema falşilor producători rămâne dificil, dacă nu imposibil, de rezolvat de către noua Poliţie a Pieţelor. Pentru că Primăriile care ar trebui luate la întrebări nu au nicio legătură cu Poliţia Locală Timişoara.

 

Noi competenţe, aprobate post-factum

În luna octombrie a anului trecut se decidea ca Poliţia Locală Timişoara să intre în reorganizare, prin înfiinţarea unui birou de reclamaţii-sesizări şi a unui birou numit Poliţia Pieţelor. Agenţii care lucrează în cadrul acestei structuri, pentru care au fost înfiinţate zece noi posturi, au în vizor Pieţele 700, Badea Cârţan şi Iosefin.

Zilele trecute, Primăria Timişoara a venit şi cu un proiect de hotărâre privind modificarea şi aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Direcţiei Poliţiei Locale Timişoara, proiect menit să includă noile atribuţii. “Pentru creşterea eficienţei activităţii de menţinere a ordinii publice, a creşterii gradului de reacţie în prevenirea şi combaterea fenomenului contravenţional şi infracţional pe raza de competenţă, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind comercializarea produselor în pieţele agroalimentare din Timişoara, a respectării normelor generale de comerţ, curăţenie şi trafic în zona pieţelor şi limitrofe acestora, Poliţia Locală s-a reorganizat”, se arată în referatul proiectului. Primăria apreciază că este necesară şi oportună înfiinţarea Biroului Poliţia Pieţelor, în Piaţa Badea Cârţan, Piaţa 700 şi Piaţa Iosefin, pieţe care prezintă riscuri şi vulnerabilităţi.

Una peste alta, rămâne speranţa că noua structură va avea ceva mai mult efect decât vechiul proiect al Poliţiei Pieţelor, de care majoritatea timişorenilor au uitat, care a fost iniţiat acum zece ani de către Poliţia Municipiului Timişoara. Pe atunci, una dintre marile speranţe pentru combaterea contrabandei cu ţigări în vestul ţării s-a legat şi de înfiinţarea acestei Poliţii a Pieţelor, pentru că exista practic o instituţie specializată pe combaterea neregulilor în marile pieţe timişene, iar unul dintre principalele domenii de activitate ale Poliţiei Pieţelor era chiar combaterea traficului de ţigări. Poliţia Pieţelor s-a desfiinţat, însă, în anul 2005, fără să se dea nicio explicaţie clară.

“În situaţia de faţă, cu structura de Poliţie a Pieţelor în cadrul Poliţiei Locale nu mai există niciun paralelism în ceea ce priveşte controlul în pieţe. Poliţia Locală a preluat toate atribuţiile, şi a preluat şi birourile de poliţie din pieţe de la Poliţia Municipiului”, spune Victor Ştefan, şeful S.C. Pieţe S.A. Şi acesta îşi aduce aminte de vechiul proiect al Poliţiei Pieţelor iniţiat şi sistat acum zece ani, dar are încredere că noua Poliţie a Pieţelor se va dovedi a fi eficientă la Timişoara.

Controlul certificatelor de producător, încă nu foarte clar

Marea problemă care ar trebui rezolvată de noua Poliţie a Pieţelor este însă cea a bişniţarilor cu certificate de producător eliberate ilegal, de regulă de unele Primării din vecinătatea Timişoarei. Pieţele agro-alimentare din Timiş continuă să fie dominate de aceşti intermediari care, cu marfă de import, au eliminat treptat accesul la spaţii de vânzare a micilor producători. Şi în acest fel astăzi timişenii îşi fac cumpărături în pieţe cu preţuri unde peste 80% din marfă este de import.

Acest gen de afaceri şi acapararea pieţelor agroalimentare de către importatori şi intermediari nu ar fi posibilă dacă autorităţile ar face un control eficient al modului în care sunt eliberate şi utilizate certificatele de producător, în baza cărora mulţi comercianţi vând, de exemplu, “piersici de Periam” care, de fapt, sunt aduse din Serbia sau Turcia.

În urmă cu câţiva ani, spun reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene, exista la nivelul Direcţiei Agricole o comisie mixtă de control, formată din reprezentanţi ai Poliţiei, ai Jandarmeriei, ai Finanţelor, care făcea periodic acţiuni de control ce vizau certificatele de producător. Însă respectiva structură s-a desfiinţat şi ea.

În mod normal, specialiştii Primăriei care emit aceste certificate ar trebui să verifice sinceritatea celor care susţin că au cultivate anumite suprafeţe cu legume şi fructe şi cer certificate de producător pentru a le vinde pe piaţă. Dar, din comoditate sau din lipsă de personal de control, aceste verificări nu se prea fac niciodată.

Din păcate, e greu de crezut că noua Poliţie a Pieţelor va rezolva această problemă. Şi aceasta pentru că subordonându-se Primăriei Timişoara, nu va avea atribuţiile şi competenţa necesare pentru a lua la întrebări Primăriile care emit astfel de certificate. E un lucru care rămâne deocamdată neclar şi în privinţa căruia nici conducerea Pieţe S.A. nu are are un răspuns. “Mă întrebaţi cum vor putea controla poliţiştii locali timişoreni certificatele emise de către primării din alte localităţi? Aici e o problemă. Probabil că vom face noi adrese către Primăriile respective, pentru verificarea respectivelor certificate”, spune Victor Ştefan, directorul general al S.C. Pieţe S.A. Însă în acest caz, e greu de estimat ce efecte va avea trimiterea de adrese, care va presupune că primăriile emitente se auto-controlează pe acest segment şi, eventual, vor răspunde că totul e în parametri.

Print Friendly, PDF & Email