Dominic Fritz propune trei noi cetățeni de onoare, de Ziua Timișoarei

Dominic Fritz. Sursă foto: USR Timiş

Primarul Dominic Fritz va înainta Consiliului Local Timișoara propunerea ca istoricul și criticul de artă Ioan (János) Szekernyes, multipla medaliată olimpică și mondială Maria Olaru și caporalul Ola Adrian Sergiu să primească titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara.

 

„La fel ca în fiecare an, de Ziua Timișoarei, onorăm personalitățile care prin pasiunea și munca lor au făcut diferența în domeniul lor de activitate. Le acordăm acest titlu drept mulțumire și recunoaștere pentru ceea ce au făcut pentru comunitatea noastră și pentru că promovează spiritul și valorile Timișoarei”, declară primarul Dominic Fritz.

Edilul urmează să înmâneze aceste titluri în data de 3 august, în cadrul Galei Festive a Zilei Timișoarei, ce va avea loc în sala Filarmonicii Banatul, începând cu ora 18.

János Szekernyes. Sursă foto: Krónika

Ioan (János) Szekernyes s-a impus, de-a lungul anilor, ca profesor, ziarist, istoric, critic literar și de artă. Numele său este legat de comunitatea maghiară a oraşului și de moștenirea sa culturală, dar ȋn același timp, depășește cu mult frontierele acestei apartenențe. Polivalența preocupărilor sale ȋl impune ca un om al Cetății, un om de cultură al Timișoarei și al Banatului istoric.

Maria Olaru. Foto: Arhivă personală

Maria Olaru este o legendă a gimnasticii românești, deținătoare a aurului european, mondial și olimpic. Este o prezență activă în Timișoara, ca antrenor, cadru universitar, membru al Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Și-a legat numele de Academia Olimpică Română, filiala Timiș, unde a activat ca director. Se implică ȋn activități dedicate copiilor cu sindrom Down și vârstnicilor.

Sergiu Ola. Foto: Arhivă personală

Caporal ȋn Forțele Armate Române, Adrian Sergiu Ola a luat parte, ȋncepând cu anul 2006, la importante misiuni internaționale de menținere a păcii. În 2013, ȋn Afganistan, activând în bataloniul „Scorpionii Galbeni” din Timișoara, a fost grav rănit. Ȋn perioada dificilă care a urmat, a folosit sportul ca un mijloc de recuperare și vindecare. A ajuns ȋn lotul militarilor români selectați să concureze la Jocurile Invictus de la Haga, ȋn 2020 și Dűsseldorf ȋn 2023. Ȋn prezent, continuă antrenamentele ȋn atletism, ciclism și volei din așezat.

Titlul de „Cetăţean de Onoare” reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi se decernează categoriilor de personalităţi care, prin realizările lor deosebite, au contribuit la evoluția și renumele municipiului Timişoara, pe plan național și internațional.

 

Print Friendly, PDF & Email