38 de luptători în Revoluţia din Decembrie 1989, numiţi cetăţeni de onoare ai Timişoarei

În prezenţa fostului şef al statului Emil Constantinescu şi a fostului premier Petre Roman

Plen Festiv revolutionari cetateni de onoare ai Timisoarei Foto debanat38 de luptători în Revoluţia din Decembrie 1989 au devenit cetăţeni de onoare ai Timişoarei, distincţiile fiindu-le oferite ieri seară, în cadrul unei şedinţe festive a Consiliului Local. La eveniment au fost prezenţi fostul premier Petre Roman şi fostul şef al statului Emil Constantinescu.

 

În urmă cu 26 de ani, pe străzile Timişoarei se striga pentru prima dată cuvântul «Libertate». Pe 16 Decembrie 1989, timişorenii au fost primii care au înţeles că stă în puterea lor să schimbe cursul istoriei şi au avut curajul să facă acest lucru”, se arată în hotărârea Consiliului Local  Timişoara, prin care a fost decisă acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru 38 de luptători în Revoluţia din Decembrie 1989

Acordarea acestui titlu a avut loc în cadrul şedinţe festive a Consiliului Local Timişoara, organizate în sala „Capitol” a Filarmonicii Banatul, la eveniment fiind prezenţi fostul premier Petre Roman şi fostul şef al statului Emil Constantinescu.

Cei care au primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Timişoara sunt: Ioan Antochi, Viorel Arhip, Moisă Baciu, Ioan Gheorghe Bândaru, Sorin Bulgăr, Aurel Chindea, Vasile Mircea Conisceac, Marian Cozariuc, Gerhard Culman, Alexandru Corneliu Cuţară, Marius Petrişor Dalea, Aurel Ghibirdic, Virgil Hosu, Marius Iacovania, Iosif Jude, Andrei Matei Kali, Eugenia Maria Laszlo, Silviu Viorel Manea, Valeriu Constantin Marcu, Sabin Mărieş, Marian Melinte, Ionel Oncioiu, Maricel Părpăluţă, Viorel Zoltan Sasca, Călin Vasile Vasi, Adrian Velcsov, Nicolae Lăzărescu, Valer Bercia, Ioan Dan Ciataraş Lossen, Ştefan Florin Cuzic, Cătălin Nicolae Galoş, Sandu Ambroziu Hanuş, Sorin Radu Iordăchescu, Ioan Joldiş, Aurel Popovici, Nicolae Iosif Rusan, Corneliu Vaida şi Daniel Zăgănescu.

Dragi camarazi în lupta pentru libertate, pentru democraţie, pentru adevăr, am venit, ca de fiecare dată, la Timişoara, în decembrie sau în alte momente ale anului, pentru a mă reculege şi pentru a vă asculta. Acum, noi, cei care am mai rămas, îmi doresc să ne reculegem cu gândul la cei care au murit în Decembrie 1989. Au murit pentru libertatea lor, pentru libertatea noastră”, a declarat, potrivit Mediafax, fostul preşedinte Emil Constantinescu. Adăugând că, în calitate de intelectual, şi-a dedicat ultimii 26 de ani descoperirii, redactării şi promovării adevărului despre ceea ce a fost Revoluţia de la Timişoara şi din Bucureşti. „Trebuie să exercităm o presiune puternică pentru ca dosarul Revoluţiei să fie în sfârşit finalizat. Ceea ce se întâmplă acum la Parchetul General este un abuz fără precedent”, a mai spus Emil Constantinescu.

Anul acesta, în 14 octombrie, procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au clasat dosarul Revoluţiei din Decembrie 1989, în care au fost făcute cercetări privind moartea a 709 oameni şi rănirea a 2.198, dintre care 1.855 au fost împuşcaţi şi 924 reţinuţi.

După decizia de clasare a dosarului Revoluţiei, la Parchetul General au fost depuse 280 de plângeri, până în prezent 81 dintre acestea fiind respinse ca neîntemeiate, inadmisibile sau tardive.

Print Friendly, PDF & Email