Şase noi Cetățeni de Onoare ai Timişoarei

De Ziua Timișoarei, Consiliul Local își manifestă recunoștința pentru timișorenii care au contribuit la creșterea prestigiului orașului, apărători și luptători pentru libertate, artiști, sportivi sau alte personalități care au excelat în domeniile lor, decernându-le titlul de Cetățeni de Onoare.

 

Municipalitatea anunţă că şase personalități care și-au legat numele de Timișoara sunt propuse pentru a primi acest titlu:

Teodor Stanca, fost lider al revoltelor studențești ȋndreptate ȋmpotriva invaziei sovietice din Ungaria. Din 1990, Teodor Stanca a funcționat ca membru ȋn Parlamentul României și lider marcant al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România.

Petru Mirciov s-a numărat printre cele 44 000 de persoane deportate ȋn Bărăgan de către autoritățile comuniste. După 1989, el s-a afirmat ȋn viața publică a orașului ca președinte al Asociației Foștilor Deportați ȋn Bărăgan Timișoara.

Cornelia Fiat, fostă deportată ȋn Bărăgan. După 1990, s-a afirmat ȋn viața civică a Timișoarei, ca vicepreședinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici Timișoara.

“Cele trei personalități au promovat – prin propria ținută – demnitatea ca valoare socială și, cu ei ca exemplu, ȋntreaga societate românească a fost pusă ȋn fața valorilor sale morale și istorice”, transmit oficialii Primăriei.

Silviu Oravitzan, un artist de talie internaţională care, începând cu anul 1968, a avut expoziții de anvergură din ce ȋn ce mai largă, ce i-au purtat lucrările, din România, ȋnspre zeci de galerii prestigioase din marile orașe ale lumii: Paris, München, Geneva, Viena, New York, Manchester, Creta, Aachen, Lisabona, Meinz, Meisenheim, Luxemburg, Budapesta, Marsilia și multe altele. Este de menționat expoziția de la Muzeul de Artă Catolică din New York, alături de Salvador Dali.

Iosif Rotariu a avut merit sportive excepționale, prin care a contribuit la promovarea Timişoarei ȋn lume. El rămâne ȋn amintirea iubitorilor de fotbal, fiind parte, din “Naționala de aur”, la Campionatul Mondial de Fotbal din Italia, ȋn 1990. Atunci, a fost cel care a reușit să-l blocheze pe Diego Armando Maradona.

Ignatz Iosif Fischer este una dintre cele mai importante personalități ale Forumului Democrat al Germanilor din Banat. În decursul celor 96 de ani de viață s-a implicat activ în viața comunității din dorința de a face bine semenilor săi.

Print Friendly, PDF & Email