100 de ani de la absolvirea primei generații de ingineri ai Politehnicii Timișoara

Sursă foto. UPT

La 100 de ani de la absolvirea primei generații de ingineri din Timișoara, conducerea Universităţii Politehnica, cea mai veche instituție de învățământ superior din Timișoara, a oferit promoției 2024 o ceremonie de neuitat.

 

Evenimentul a avut loc duminică, 30 iunie, în Piața Victoriei, pe platoul din fața Rectoratului Universităţii Politehnica Timişoara, unde peste 1.000 de absolvenți, îmbrăcați în robe, însoțiți de părinți și prieteni, s-au reunit pentru deja tradiționala Paradă a Absolvenților. Coloana, acompaniată de formația SuperChill, s-a îndreptat, sub privirile curioase ale trecătorilor, spre Stadionul Știința, locul de desfășurare al ceremoniei, moderată anul acesta de cunoscutul Andi Moisescu.

În debutul ceremoniei, după intonarea imnului academic al UPT de către compozitorul acestuia, Horia Crișovan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, a amintit că în acest an UPT aniversează 100 de ani de la prima promoţie de absolvenţi.

Sursă foto. UPT

Nu a fost ușor, o mare parte dintre cadrele didactice de atunci își luaseră tezele de doctorat la universități celebre din Germania, Franța sau Elveția, iar ștacheta era foarte ridicată. Un alt moment de referință pentru generațiile universității a fost anul 1956, când Politehnica timișoreană a demonstrat că a format primii cetățeni adevărați. Într-o Românie complicată din punct de vedere politic, are loc la Timișoara cea mai mare revoltă pur studențească. Atunci, în cantina MV a Politehnicii, peste 2000 de studenți puneau întrebări despre ce se întâmplă în țară și solicitau autorităților o serie de reforme. Un al treilea punct care definește ce s-a întâmplat în primul secol al Politehnicii este Revoluția din 1989, când studenții, alături de toți timișorenii, au făcut din Timișoara un simbol al libertății. Dacă primele generații au trecut prin numeroase greutăți, voi ați trecut printr-o pandemie, cu care nu erați obișnuiți, dar și printr-un 2023 fabulos, anul în care Timișoara a fost Capitală Culturală Europeană, iar campusul UPT a găzduit cele mai multe evenimente culturale din oraș. În ceea ce privește viitorul, nu vă pot spune ce vă va rezerva, dar din moment ce ați ajuns aici, v-ați dovedit ambiția, ați învățat în Timișoara, un oraș al toleranței, pe care aș vrea să o duceți cu voi, să fiți curajoși și să nu vă temeți de eșecuri, ci să învățați din ele. Aveți 100 de generații în spate, dar voi puteți deveni una de referință pentru următoarea sută”, a declarat Florin Drăgan.

Pe scena instalată pe Stadionul Știința au urcat apoi reprezentanți ai mediului economic –  Károly Borbély, CEO Hidroelectrica SA, Christian von Albrichsfeld, Country Head Continental România, Sabin Totorean, Country Senior Officer Nokia România, Ligia Ardelean, Country Manager Atos România & Bulgaria, Bogdan Vasiliu, Plant Manager Draxlmeier Timișoara, Sinel Gâlceavă, Director Grup Retail BCR – care i-au felicitat pe absolvenți pentru reușita lor, le-au urat succes în carieră și în viață, amintind că în lumea de azi, tot mai tehnologizată, aflată într-o schimbare accelerată, provocările sunt mari, dar și oportunitățile sunt la fel.

Sursă foto. UPT

Au urcat apoi pe scenă reprezentanții celor zece facultăți ale Universității Politehnica Timișoara, care au mulțumit profesorilor. Studenţii care au obținut media 10 pe tot parcursul studiilor de licență au primit diplome „Magna Cum Laude”. În acest an, cinci astfel de diplome au fost acordate: Dragoș-Sebastian-Mihaly Efrem și Vlad Plăvăț, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare, specializarea Calculatoare, Elena Andrei și Roxana Alevandru, de la Facultatea de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului, specializarea Ingineria Substanțelor Anorganice și Protecția Mediului, și Rareș Dobre-Baron, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale, specializarea Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații.

Ca o încununare a Ceremoniei de Absolvire 2024, dar și a întregii perioade de studenție, a urmat un foc de artificii şi un concert al formației The Motans.

Print Friendly, PDF & Email