Expoziţia itinerantă Fenomenul Piteşti, ajunge la Timişoara

Foto: Memorialul Închisoarea Piteşti

Memorialul Revoluției din Timișoara va găzdui, în perioada 9 martie – 2 mai, expoziţia itinerantă Fenomenul Piteşti. Adevărata faţă a comunismului în România.

 

Expoziția prezintă cronologia acțiunii violente desfășurate de regimul comunist la Penitenciarul Pitești între anii 1949-1951. Cunoscută azi drept „Fenomenul Pitești” – aşa cum a fost numită de Virgil Ierunca, „Experimentul Pitești” sau „reeducarea prin tortură”, această o formă de tortură sistematică aplicată studenților anticomuniști a avut drept scop principal obținerea de informații de la victime, informaţii pe care apoi comuniştii le foloseau pentru arestarea altor anticomuniști. „Studenții erau torturați pentru a-și denunța propriile activități anticomuniste, dar și pe cele ale cunoscuților lor. De asemenea, erau forțați să se dezică de familiile și prietenii lor și să renunțe la valorile morale. În final, pentru a demonstra că au devenit oameni noi și că au lăsat trecutul în urmă, erau forțați să devină agresori pentru alte victime”, se arată pe pagina Memorialul Închisoarea Piteşti. Sinistra acțiune a avut loc în perioada noiembrie 1949 și mai 1951, unde peste 600 de studenți au fost supuși torturilor, dar a fost extinsă în alte penitenciare, începând cu primăvara anului 1950, asupra altor câteva sute de deținuți politic.

Expoziția itinerantă conține, pe lângă informații despre „Fenomenul Pitești” și cronologia represiunii din penitenciarul Pitești, obiecte provenite din sistemul penitenciar comunist – mobilier de celulă, zeghe (uniforma deținuților) –, dar și fișe matricole penale, cărți poștale trimise de deținuții politic familiilor și fotografii inedite. În plus, curatorii au pregătit o secțiune dedicată celor 15 deținuți din vestul ţării (13 din Timiş şi câte unul din Caraş-Severin şi Mehedinţi) care au trecut prin „Fenomenul Piteşti” şi o zonă unde vizitatorii pot împărtăși gândurile și impresiile lor.

Timişenii trecuţi prin iadul „reeducării” de la Piteşti sunt: Gheorghe Apostolescu  (născut la Timișoara, în 1922), Virgil Bacicu (Timișoara, 1927), Gheorghe Biaș (Pesac, 1929), Ion Boldurescu (Herendești, 1927), Valeriu Ciurescu (Sudriaș, 1928), Ioan Curescu (Hitiaș, 1919), Marin Dondoe (Timișoara, 1926), Vichentie Murărescu (Timișoara, 1928), Gheorghe Oprea (Sânnicolau Mare, 1928), Titus Oșteanu (Becicherecu Mic, 1927), Aurel Pandurescu (Cornești, 1920), Caius Petric (Răchita, 1928), Lucian Plapșa (Bucovăț, 1927), Mihai Buracu (Turnu Severin, Mehedinţi,1930) şi Petru Cojocaru (Teregova, Caraş-Severin,1926)

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 9 martie, de la ora 12, la Memorialul Revoluției din Timișoara, de pe str. Oituz nr. 2B, Data aceasta a fost aleasă ca zi a vernisajului pentru că, explică organizatorii, are o însemnătate deosebită atât pentru istoria închisorilor politice, cât și pentru victimele evenimentelor din 1989, fiind Ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989.

Invitată specială a evenimentului este Cornelia Fiat, vicepreședinte al Asociației Foștilor Deportați în Bărăgan, care, în copilărie, a fost şi ea deportată de regimul comunist. Vor mai participa preşedintele Memorialului Revoluției din Timișoara, Gino Rado, Maria Axinte, fondatoarea Memorialului Închisoarea Pitești, și Andreea Corca, muzeograf în cadrul Muzeului Național Brukenthal, ambele fiind curatoare ale expoziţiei. Evenimentul nu este recomandat copiilor cu vârste sub zece ani din cauza violenței deosebite a subiectului prezentat, transmit organizatorii.

Expoziția Fenomenul Pitești. Adevărata față a comunismului în România, organizată bilingv, în română şi engleză, este un proiect al Memorialului Închisoarea Pitești, realizat în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și cu participarea Penitenciarului București Jilava – Fortul 13. La Timişoara expoziţia este organizată de Memorialul Revoluției din Timișoara în colaborare cu Memorialul Închisoarea Pitești și Muzeul Național Brukenthal.

 

Print Friendly, PDF & Email