O expoziție inedită, Povești în bucate, îi va oferi publicului posibilitatea să descopere poveștile din spatele mâncărurilor, prin prisma amintirilor a 30 de persoane intervievate în zona Timișoarei și a Banatului. Scopul acestei expoziţii este de a explora interacțiunea dintre memorie și gust, istoria individuală și rețetarul familial, memoria colectivă și tradițiile locale, cultură și identitate.
Deschiderea expoziției are loc miercuri, 18 octombrie, ora 18, la House of Europen Institutes, de pe str. Hector nr. 1, Timișoara, cu un cuvânt înainte din partea Smarandei Vultur, cercetătoare și expertă în istorie orală.
Întrebarea de la care a pornit acest demers artistic este: despre ce vorbim când vorbim despre mâncare? „Am aflat despre iubiri interzise, deportări în Rusia și Bărăgan, restaurantele din comunism, fuga ilegală peste hotare, autonomie alimentară, risipă, artă, ecologie, foamete, banchete și rugi, întreprinderi sociale, acțiuni caritabile, și multe altele care se vor regăsi în instalația video pe care o propun. Tematicile ce se desprind din mărturiile filmate sunt și factori determinanți ai alegerilor legate de hrană, al ritualurilor legate de aceasta și de transmiterea ei. Interculturalitatea, evenimentele istorice și schimbările politice, rolul femeii în societate și al copilului în cadrul familiei, stratificarea socială sunt câteva dintre temele scoase la iveală pe parcursul lucrului cu această arhivă”, spune organizatorul evenimentului, video designerul Cinty Ionescu.
În expoziţia Poveşti în bucate se regăsecs istorii relatate de Adriana Babeți, Marta Bosică, Hana Csar, Franisc Datcu, Margareta Docea, Luciana Friedman, Lia Gaudi, Monica Tasi Herczeg, Gheorghe Iana, Ivan Bogdanov, Jorgovan Javorca, Zvika Kfir, Noemi Hugel, Caius Ovidiu Merșa, Goran Mrakić, Getta Neumann, Marius Orăvițan, Andreea Pătroi, Elena Radu, Adina Ștefănescu, Cristina Șved, Iosif Tasi Tajó, Olga Török, Mihaela Vețan, Monica Vidoni, Lia Vighi şi Smaranda Vultur.
Povești în bucate este un proiect realizat cu sprijinul unei burse de creație artistică Energie!, acordată de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.
Ultimele comentarii