Turism de iarnă în satele bănățene

Foto: Centrul Turistic Margina

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș anunţă că reia seria evenimentelor de promovare a turismului în județ, punând în valoare o serie de activități care au loc în perioada sărbătorilor de iarnă. De această dată sunt aduse în atenţia turiştilor tradițiile de iarnă de la „Şura”, din Dumbrava, Târgul de Crăciun la Casa Ferch, din Deta, dansul călușarilor și plimbările cu sania la Margina.

 

O nouă locație de servit masa destinată turiștilor care vizitează satele bănățene din zona Margina-Pietroasa-Dumbrava este deschisă din această toamnă la „Şura”, într-o gopodărie tradițională din Dumbrava, proprietate a firmei e către Lutelier. Pe lângă activitățile de promovare a tradițiilor de olărit din Țara Făgetului, noua locațiele va oferi turiștilor posibilitatea să ia masa în stil tradițional local. „Astfel, în perioada iernii, cei care își vor anunța vizita la Șură, vor puteaservi produse tradiționale, pâine coaptă în cuptor, cârnați și murături de casă, iar ca desert, prăjituri făcute de familia olarului, după tradițiile locului”, spune Delioara Barbu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în judeţul Timiş.

În zona Margina, mai spune Delioara Barbu, va fi pus accentul pe promovarea tradițiilor folclorice, în paralel cu celelalte activități destinate turiștilor în perioada Sărbătorilor de iarnă, și anume plimbările cu sania trasă de cai și servirea meselor tradiționale în gospodăriile localnicilor. Cu sprijinul învățătorului Ciprian Mert, coordonator al Ansamblului de călușari „Noi, dacii”, din Sintești, va fi organizat un eveniment care să pună în lumină frumusețea acestui dans străvechi al călușarilor, specific sărbătorilor de iarnă, atât de frumos păstrat încă în zonă prin grija oamenilor locului.

O inedită structură de cazare va fi deschisă în Deta, în Casa Ferch, proprietatea familieu lui Margit Renner, stabilită în România. În locația cu o istorie frumoasă, familia Renner organizează anual un Târg de Crăciun în cadul căruia expun spre vânzare produse tradiționale realizate de localnici. Anul acesta, Târgul de Crăciun va avea loc în zilele de 7 şi 8 decembrie, între orele 10-19. Casa va fi inclusă în circuitul turistic, după ce proprietarii au demarat deja procedurile legale necesare pentru închirierea în scop turistic a celor patru camere. Proprietarii au în proiect și asigurarea unor servicii de servit masa în tradiție șvăbească.

Print Friendly, PDF & Email