Trei zile de sărbătoare a multiculturalității bănățene, la Timişoara

Foto: Eye in the Sky

Ruga Timișoarei este inclusă anul acesta într-o serie de evenimente organizate pe parcursul a trei zile, sub numele Banatica, anunţă Primăria Timişoara.

 

Banatica va aduce trei zile dedicate multiculturalității bănățene de sorginte folclorică. Astfel, Ruga Timișoarei, organizată vineri, 10 septembrie, este urmată, pe 11 septembrie, de activități propuse de minoritățile din oraş. Ziua de duminică, 12 septembrie, este dedicată Sfântului Iosif, provenit, se pare, dintr-o familie de aromâni.

Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, organizatorul evenimentelor, anunţă că vor fi trei zile de activități diverse, „care sperăm să fie pe gustul tuturor timișorenilor, astfel încât fiecare să se regăsească, într-un fel sau altul, în acest creuzet al prieteniei, pe care Timișoara îl cultivă dintotdeauna”.

Pe parcusul celor trei zile vor fi organizate expoziții, spectacole de teatru şi muzică, degustări de produse tradiționale, ateliere de dansuri și instrumente populare, parade ale costumelor şi spectacole folclorice.

„Toate sunt menite să readucă în prim plan multiculturalitatea Timișoarei, valorile ei culturale incontestabile, reconfirmând-o, odată în plus, pe cea a Ansamblului Timișul, care, de 53 de ani, pune cu cinste numele orașului pe harta lumii și în jurul căruia a fost creat Festivalul Inimilor”, transmit reprezentanţii Casei de Cultură a Municipiului Timişoara.

Aceştia anunţă că Festivalul Inimilor – membru al Comité International des Festivals Folkloriques, desfășurat, de 30 ani, sub patronajul UNESCO – urmează a fi reluat, la Timișoara, în 2022, cu sprijinul Primăriei Timișoara, „după doi ani de incertitudine pandemică”.

Programul detaliat al evenimentelor Banatica va fi anunțat în perioada următoare, transmit reprezentanţii Municipalităţii.

Print Friendly, PDF & Email