Reducere pentru ONG-uri la închirierea spațiilor aparținând Primăriei Timișoara

Foto: PMT

Primăria Timișoara vine în sprijinul organizațiilor cu activitate culturală sau socială prin facilitarea accesului acestora la spațiile cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea sau administrarea autorității locale. O serie de organizații, inclusiv parte a campaniei Timișoara pentru Ucraina, au solicitat astfel de spații pentru a închiriere.

 

Asociațiile și fundațiile constituite în baza OUG 26/2000, federațiile și alte tipuri de ONG-uri care doresc să închirieze spații aflate în administrarea Primăriei vor beneficia de reducerea la 25% din tariful stabilit printr-un raport de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat a prețului de închiriere pentru asemenea spații, anunţă Municipalitatea.

„O parte din spațiile pe care nu le folosim vor putea fi activate de societatea civilă și a celor care fac bine în mod voluntar în Timișoara. Sprijinim comunitatea locală prin mai multe activități, inclusiv a doua campanie de bugetare participativă. Transformăm acest proces de atribuire al spațiilor către organizații și fundații într-unul transparent și echitabil”, transmite primarul Dominic Fritz.

Pe de altă parte, organizațiile de tipul celor menționate, care au statut de utilitate publică, vor avea acces gratuit la spațiile cu altă destinație aparținând Primăriei, în baza încheierii, în acest sens, a unui contract de dare în folosință.

Municialitatea a extins lista domeniilor în care trebuie să activeze organizațiile solicitante, adăugând mediul, implicarea civică, dezvoltare comunitară, respectiv antreprenoriatul social, celor deja existente (cultură, educație, tineret, sport, servicii sociale).

Totodată, sunt modificări în ceea ce privește criteriile de selecție, urmând să fie punctate relevanța și impactul activităților propuse pentru comunitatea locală, experiența solicitantului, precum și numărul de persoane angajate în organizație (permanent sau cu activitate în regim de voluntariat), aspecte care nu au fost luate în considerare până acum.

Noile modificări ce vor fi aduse la prevederile Hotărârii de Consiliu Local nr. 441/16 octombrie 2015 referitoare la Procedura privind atribuirea spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință situate în imobile proprietatea Primăriei Municipiului Timișoara, precum și la Criteriile de eligibilitate ce stau la baza stabilirii ordinii de prioritate pentru accesul la aceste spații vor fi dezbătute în următoarea ședință a Consiliului Local Timișoara. „Pentru a avea acces la aceste spații, solicitanții vor depune, pe lângă cerere, documentele justificative prevăzute în Anexa 2 la HCLMT nr. 441/2015, iar Comisia SAD va analiza și va stabili punctajul pentru fiecare dosar în parte, urmând să propună atribuirea prin închiriere sau dare în folosință a imobilelor  în funcție de disponibilitatea și de statutul acestora”, tarnsmite Primăria.

Sunt eligibile organizațiile care nu se află în litigiu cu autoritatea locală, nu au obligații de la plată către bugetul local sau de stat, nu se află în procedură de dizolvare sau lichidare, nu beneficiază de un alt spațiu aparținând Primăriei, nu dețin un imobil în proprietate. Pe baza noii proceduri, administrația publică locală va stabili lista de priorități pentru atribuirea imobilelor menționate anterior. Într-o primă etapă se va verifica eligibilitatea documentelor justificative, apoi, în cea de-a doua etapă, se trece la evaluarea pe baza criteriilor de selecție stabilite prin HCL și se va întocmi punctajul aferent. Pot primi spații organizațiile solicitante care obțin un punctaj minim de 70 de puncte, conform criteriilor pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor.

 

Print Friendly, PDF & Email