Cartea de Aur, așa cum a fost ea denumită după înființarea Societății filarmonice, în 21 octombrie 1871, în care se regăsesc semnăturile a sute de soliști și compozitori celebri, nobili ai acelor vremuri, dar și personalități contemporane marcante, a fost restaurată, căpătând, din nou, strălucirea de odinioară.
„Timpul și-a lăsat adânc amprenta asupra prețioasei cărți-document istoric. Însă, cu priceperea și profesionalismul a două restauratoare ale Muzeului Național al Banatului din Timișoara, Cartea de Aur a fost readusă într-o stare impecabilă. Sub atenta îngrijire și îndrumare a directorului interimar al departamentului, Floare Ghercia, care are o experiență de aproape 40 de ani în domeniu, Miruna Anda Rada a restaurat Cartea de Aur. A fost un proces complex și îndelungat, ce a necesitat dedicare, pricepere și atenție la detalii, și care s-a derulat pe parcursul a trei luni”, anunţă reprezentanţii Filarmonicii Banatul Timișoara. În semn de recunoștință, instituţia le-a premiat pe cele două restauratoare de la Muzeul Național al Banatului.
Cartea de Aur are o însemnătate istorică inestimabilă pentru Filarmonica Banatul Timișoara, pentru regiune și pentru România, în general. Asta, datorită marilor muzicieni și melomami care au onorat invitația de a trece pragul acestei instituții începând cu secolul al XIX-lea. Printre aceștia se mumără violonistul Pablo de Sarasate, compozitorul Johannes Brahms, violonistul Joseph Joachim sau compozitprul Béla Bartók.
La venirea lui Brahms și a lui Joachim la Timișoara, reamintesc reprezentanţii Filarmonicii Banatul, presa vremii relata: „(…) de data aceasta nu este vorba de o afacere, ci de concertul unor muzicieni care sunt niște stele pe firmamentul muzicii, Joseph Joachim fiind cel mai mare violonist, iar Brahms primul compozitor ale cărui compoziții sunt lipsite de supreficialitate și șarlatanii de viitor.”
Notabilă este una dintre scrierile lui Brahms către Clara Schumann despre impresiile poposirii la Timişoara, ceea ce a fost un bun prilej pentru o imensă publicitate făcută Societății Filarmonice din Timișoara: „Călătoria noastră a fost destul de drăguță și amuzantă. Pe o vreme splendidă, călătorind printr-o țară străină, deseori foarte interesantă și frumoasă, pe lângă aceasta să dai din când în când un concert și să bei cu toată lumea, așa se poate trăi! Astfel de turnee aș face de mai multe ori! Între concerte să ai timp să cunoști regiunea cu locuitorii ei. La gară ești așteptat de primar și directori, faci cunoștință cu lumea selectă și oamenii îți oferă numai bunătăți și te primesc cu deosebită ospitalitate. Din păcate, nu avem prea mult timp de poposit într-un singur loc.”
În 27 aprilie 1997, în Cartea de Aur au semnat Regele Mihai I al României, Regina Ana, Principesa Margareta și Radu Duda.
După restaurare, Filarmonica Banatul Timișoara a reluat tradiția de a invita personalităţi importante care trec pragul instituției să semneze în Cartea de Aur. Maestrul Cristian Măcelaru, dirijor principal al Orchestrei WDR Sinfonieorchester din Köln, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței şi director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu”, recunoscut pe plan mondial drept unul din cei mai importanți dirijori ai generației sale, a semnat în Cartea de Aur, după concertul pe care l-a susținut miercuri, 14 decembrie, pe scena Salii Capitol.
Ultimele comentarii