Două linii de producție unice în Europa, condiții de muncă la standarde occidentale, mai bine de 600 de locuri de muncă care vor fi create în beneficiul locuitorilor județului și mii de obiecte de mobilier tapițat produse în Timiș de compania Rus Savitar și destinate cumpărătorilor din Anglia, Olanda, Franța, Cehia, Slovenia, dar și Irak, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Kurdistan. Acestea sunt, creionate succint, punctele de reper ale unei afaceri care s-a dezvoltat vertiginos, grație unui proiect cu finanțare europeană.
O investiție benefică pentru economia Timișului
Proiectul de extindere a capacității de producție a fabricii de mobilă aparținând companiei Rus-Savitar a fost finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, și cofinanțat prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
La deschiderea oficială a noii hale a fabricii de mobilă de la Dudeștii Noi, care a avut loc zilele trecute, au fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, și reprezentanți ai autorităților de la nivel local.
Potrivit declarațiilor managerului companiei Rus-Savitar, Cristian Alin Rus, valoarea totală a investiției a fost de peste 23.504.901,57 de lei, din care 8.067.923,595 de lei fonduri europene nerambursabile. Proiectul a debutat în iulie 2012 și a fost finalizat cu trei luni mai devreme decât data asumată inițial, care este mai 2014. Cristian Alin apreciază investiția, în ansamblul ei, ca fiind o izbândă, nu doar pentru proprietari, ci și pentru economia și renumele județului, precizând că mobilier cu însemnele Rus-Savitar ajung în acest moment pe piețe dinamice și pretențioase din țări cum sunt Qatar-ul, Irak-ul și Emiratele Arabe Unite, aflate acum în plină expansiune economică.
Numai în ultimele luni ale anului trecut, în noua fabrică de mobilier tapițat, întinsă pe o suprafață de 7.286,95 de metri pătrați, au fost angajate 235 de persoane, urmând ca până la finalul acestui an, numărul angajaților să crească la 320. Iar, potrivit estimărilor managerului companiei Rus-Savitar, în perspectiva următorilor trei ani se va ajunge la crearea a peste 600 de locuri de muncă în fabrica de mobilă de la Dudeștii Noi.
Flux tehnologic complet
Cristian Alin Rus a explicat că, în acest moment, fabrica asigură, prin resurse și angajați proprii, fluxul tehnologic complet pe care îl presupune realizarea pieselor de mobilier tapițat, de la momentul achiziționării lemnului crud, care străbate mai întâi linia de uscare, fiind ulterior supus unui întreg proces tehnologic de prelucrare și finisare prin lăcuire. În paralel, funcționează o linie completă de croire material textil și piele naturală, ambele linii tehnologice fiind capabile în acest moment să susțină o producție de până la 10.000 de canapele pe lună, spre deosebire de capacitatea inițială a fabricii, care era de 2 000 de canapele tapițate.
„Două dintre liniile de producție de care dispunem sunt unice în Europa”, afirmă Cristian Alin Rus, care mai spune și că, grație proiectului, au putut fi achiziționate 649 de echipamente noi, iar fabrica a fost dotată și cu două softuri de specialitate pentru producția de mobilier tapițat. „Prin extinderea capacității de producție, la finalul anului 2013 am înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 18% față de momentul demarării proiectului, procent din care 15% reprezintă cifra de afaceri obținută doar din exporturi. Estimarea pentru 2014 este ca cifra de afaceri a companiei să înregistreze o creștere de până la 28%”.
Managerul Rus-Savitar a explicat și că, în actualele condiții de pe piața românească, varianta internalizării serviciilor reprezintă opțiunea managerială cea mai eficientă, pentru că „la noi lucrurile stau ușor diferit față de țări cum este Germania, unde varianta pentru care se optează este externalizarea unor servicii. La noi este mai eficient așa, să poți desfășura toate activitățile de care ai nevoie în incinta fabricii”.
O afacere pornită acum 20 de ani
Compania Rus-Savitar și-a început activitatea ca retailer de mobilă în 1994, la Timișoara. În 2004, și-a inaugurat centrul logistic de unde se distribuie marfă unei rețele de peste 200 de magazine, situate în întreaga țară. Prima investiție făcută în activitatea de producție de mobilier din pal a fost făcută în cursul anului 2005, suma totală investită atunci fiind de 3,5 milioane de euro. Ulterior, în 2008, compania a achiziționat cinci linii de producție total automatizate, una dintre acestea fiind unică în Europa de Est. Un an mai târziu, Rus-Savitar și-a lansat și propria rețea de retail, sub numele de Casa Rusu, care numără în prezent 28 de magazine în întreaga țară, dintre care trei în București.
Ultimele comentarii