Deputaţii europeni de la Comisia pentru sănătate au votat noi reguli pentru produsele din tutun. Acestea au ca scop reducerea numărului de fumători în U.E. şi împiedicarea tinerilor să se apuce de fumat. Noile reglementări ar putea da lovitura de graţie producţiei autohtone de tutun. În prezent în Timiş se mai cultivă doar 28 de hectare cu tutun, după ce, în anii când funcţiona Fabrica de Ţigări Timişoara, se cultivau mii de hectare.
Un cadru tot mai restrictiv
Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European a aprobat, săptămâna trecută, revizuirea Directivei anti-tutun, care va interzice mai multe arome, documentul urmând să fie votat în plen în februarie sau martie. Acordul include interzicerea noilor arome, precum cele de vanilie şi căpşuni şi creşterea suprafeţei dedicate avertismentelor de pe pachete privitoare la pericolul tutunului pentru sănătate. Totodată, vor fi permişi doar aditivii esenţiali producerii ţigărilor. Ţigările electronice vor fi reglementate ca produse medicinale numai dacă au ca scop ajutarea persoanelor care doresc să se lase de fumat (altfel, sunt reglementate ca produse din tutun). În plus, contrabanda cu produse din tutun va fi combătută prin noi reguli U.E.
Noile reglementări prevăd că toate ţigaretele şi ţigările rulate vor avea avertismente combinate (ilustraţie plus text) de 65% – faţă de 75% propunerea C.E. –, afişate pe ambele feţe ale pachetelor de produse din tutun. Totodată, pentru a spori vizibilitatea avertismentelor de sănătate, va trebui ca ele să fie amplasate pe ambele feţe ale ambalajului. Anumite elemente ale pachetelor vor fi standardizate şi toate mijloacele de promovare, precum şi orice referinţă la gust sau aromă, vor fi interzise pe pachete.
La nivel european, va fi creat un sistem de urmărire cu elemente de securitate pentru produsele din tutun, cu scopul de a combate comerţul ilicit. Pentru început vor fi vizate ţigaretele şi tutunul de rulat.
Propunerea referitoare la revizuirea Directivei din 2001 privind tutunul este unul dintre proiectele care au suscitat cele mai numeroase controverse din ultimul timp. Lobby-ştii din industria tutunului au evocat pierderile masive, generate de interzicerea utilizării aditivilor, în timp ce numeroase organizaţii non-guvernamentale au invocat pericolele fumatului asupra sănătăţii. Şi la nivel de ţări au existat diferite puncte de vedere. Unele au sprijinit necondiţionat Directiva, în timp alte state, printre care şi România, au fost împotrivă.
Potrivit unui studiu realizat de Roland Berger, prin implementarea acestei directive, România ar putea pierde până la 200 de milioane de euro anual. Un alt impact negativ enunţat de Roland Berger este reducerea locurilor de muncă din domeniu, estimarea pentru România fiind o scădere cu circa 19.000 de posturi. În prezent, în domeniu lucrează aproximativ 61.000 de oameni, din care 18.000 în producţie şi 43.000 în vânzări angro, distribuţie şi retail.
Doar 28 de hectare cultivate cu tutun în Timiş
Începând din acest an ar trebui să intre în vigoare o serie de norme europene foarte stricte legate de aditivii şi aromele folosite pentru prelucrarea tutunului Barley – soiul de tutun cultivat cel mai mult în cele 13 ţări europene cultivatoare de tutun, printre care se numără şi România.
Pe plan naţional, producătorii agricoli au renunţat treptat la cultivarea tutunului, după închiderea, pe rând, a marilor fabrici de tutun din subordinea Societăţii Naţionale a Tutunului Românesc, privatizată în 2003.
Închiderea Fabricii de Ţigarete Timişoara a făcut ca şi în Timiş producătorii să renunţe la această cultură, deşi era una dintre cele mai profitabile din judeţ. Fiind o plantă nepretenţioasă şi care asigura producţii mari, din 1992, când în Timiş se cultivau 24 de tone de tutun, s-a ajuns, în 1998, la o producţie de peste 900 de tone. După care, din cauza închiderii fabricii timişorene, tutunul nu a mai fost cultivat deloc. „După ce s-a închis Fabrica de Ţigarete Timişoara s-a ales praful de această cultură în Timiş, deşi era una foarte profitabilă”, susţine timişoreanca Nina Găvan, fost lider de sindicat al Fabricii de Ţigarete Timişoara.
Reprezentanţii Direcţiei Judeţene Agricole Timiş spun că abia în ultimii doi ani a reînceput cultivarea de tutun în Timiş, pe suprafeţe relativ mici, beneficiarul producţiei fiind o fabrică din Ungaria. „Firma din Ungaria aduce sămânţă şi tot ea colectează producţia obţinută de pe o suprafaţă de aproximativ 28 de hectare cultivate cu tutun în judeţ. Pe vremuri se cultivau mii de hectare în judeţ, cu soiuri precum Barley sau Kent”, spune inginerul Viorel Solomie, din cadrul Direcţiei Agricole.
Ultimele comentarii