Îngrijorate, probabil, de creşterile ratei şomajului anunţate la nivel european, structurile de specialitate ale Comisiei Europene au creat un plan de acţiuni menit să atenueze efectul restructurărilor şi al disponibilizărilor, care continuă să afecteze şi acum majoritatea statelor membre U.E.
Cod de bune practici pentru atenuarea efectului pierderii masive de locuri de muncă
Restructurările afectează toate ţările din Europa şi reprezintă o problemă reală în contextul recesiunii. Din 2002 şi până în prezent, în U.E. s-au înregistrat peste 16.000 de operaţiuni de restructurare, care au dus la pierderea netă a peste două milioane de locuri de muncă. Comisia Europeană urmăreşte să stopeze această tendinţă prin introducerea unui set de bune practici pentru întreprinderi, lucrători, sindicate, organizaţii patronale şi administraţii publice.
Pornind de la rezultatele consultării publice lansate pe această temă, C.E. a elaborat orientări bazate pe experienţa societăţilor comerciale. Acestea abordează preocupările tuturor grupurilor implicate şi propun modalităţi prin care întreprinderile pot să anticipeze restructurarea şi să gestioneze procesele specifice. Se speră, astfel, că bunele practici publicate vor ajuta întreprinderile să anticipeze mai bine nevoile şi competenţele necesare pe piaţa forţei de muncă şi să vină în sprijinul lucrătorilor concediaţi care îşi caută un alt loc de muncă.
Printre măsurile specifice se numără monitorizarea strategică pe termen lung a evoluţiilor pieţei, urmărirea permanentă a nevoilor în materie de competenţe şi locuri de muncă, furnizarea de servicii de formare şi consiliere profesională pentru lucrătorii afectaţi şi sprijinirea acestora pentru a-şi găsi noi locuri de muncă, implicarea unor organisme externe – autorităţi publice, universităţi, centre de formare şi valorificarea la maxim a fondurilor U.E. pentru promovarea creării de locuri de muncă.
Planurile C.E. vizează nu doar să ofere exemple de bune practici, ci şi să contribuie la menţinerea competitivităţii întreprinderilor pe termen lung. În plus, ele ţin cont de contextul mai larg al impactului economic şi social pe care restructurările îl au asupra oraşelor şi regiunilor afectate. C.E. încurajează Guvernele statelor membre să sprijine şi să promoveze aceste orientări şi să ia în considerare aplicarea acestora în cazul angajaţilor din sectorul public. Până în 2016 se va întocmi un raport care să analizeze în ce măsură ar fi necesare acţiuni suplimentare şi eventuale noi norme europene.
Creştere naţională a ratei şomajului
Deşi se spune că perioada de criză economică, cu disponibilizările şi concedierile colective aferente, ar fi trecut, acest lucru nu se vede în ansamblul economiei. În România rata şomajului e în creştere, în aproape toate judeţele.
În ultima lună, conform statisticilor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, numărul şomerilor a crescut cu peste 18.000. Rata şomajului la sfârşitul lunii noiembrie a fost de 5,60 la sută, în creştere cu 0,20 puncte procentuale atât faţă de luna octombrie, cât şi faţă de perioada similară a anului trecut.
Şi în Timiş, se constată aceeaşi creştere. “Avem, pe ultima lună, o uşoară creştere a ratei şomajului, de la 1,80% la 1,89%”, declară Simona Potîng, consilier EURES în cadrul A.J.O.F.M. Timiş. Judeţul are 5.455 de şomeri, dintre care indemnizaţi, 3.439. 2.659 sunt femei.
Din păcate, rata şomajului ar mai putea creşte în perioada următoare, fiind anunţate o serie de restructurări care vor duce la pierderea câtorva sute de locuri de muncă. “Ne-au fost anunţate o serie de restructurări în patru societăţi comerciale mari de pe raza judeţului, în urma cărora vor fi concediaţi 445 de angajaţi. Încă nu se ştie dacă aceste disponibilizări se vor face în această lună sau în ianuarie”, precizează Simona Potîng.
Ultimele comentarii