Un nou scandal al cărnii de cal se prefigurează în Europa

Scandalul lasagnei cu carne de cal din iarnă ar putea reveni în actualitate după ce s-a anunţat că autorităţile vest-europene investighează un nou caz de trafic cu carne de cal improprie consumului.

O isterie care revine

carne de calDe această dată scandalul legat de distribuţia de carne de cal porneşte din Franţa, unde autorităţile în domeniul sănătăţii din Marsilia, competente în trei regiuni în sudul Franţei, au descoperit o filieră de trafic de carne de cabaline, apreciind la 3.000 numărul cailor exportaţi de filiera vizată. “Există nereguli care au fost constatate în privinţa documentelor de identificare a cailor prezentate abatorului. Trasabilitatea a fost în mod voluntar acoperită, constatându-se că unii cai aveau două identităţi diferite”, a anunţat procurorul Brice Robin, care se ocupă de anchetă.

Potrivit unor sindicate agricole, “o reţea mafiotă belgiană” ar fi cumpărat cai şi de la centre ecvestre, şi de la particulari. Traficanţii ar fi falsificat, ulterior, carnetele de sănătate ale cailor şi ar fi încercat să îi sacrifice pentru consum uman, deşi numeroşi cai utilizaţi în scopuri de recreere au primit tratamente medicamentoase care îi fac improprii consumului. Nu se ştie cu exactitate de unde provin caii importaţi de reţeaua de trafic de cabaline, România fiind din nou pe lista suspecţilor. Deocamdată, mai mulţi transportatori belgieni sunt vizaţi de anchetă, dar şi mai mulţi veterinari belgieni sau francezi, care ar fi falsificat carnetele de sănătate ale animalelor.

Aproape 17.000 de cai sunt abatorizaţi anual în Franţa, echivalentul a aproximativ 5.000 de tone de carcase.

În februarie, România, cap de afiş în scandalul din Anglia

În februarie, descoperirea, în Marea Britanie, a prezenţei cărnii de cal în mai multe produse alimentare care trebuiau să conţină carne de vită, a dus la un adevărat scandal european, având în centru România, de unde s-ar fi importat carnea respectivă. Contro-versele iscate au dus la dezgroparea de către presa britanică a unui scandal vechi, gestionat cum nu se poate mai prost de autorităţile române: epidemia de anemie infecţioasă ecvină, de pe urma căreia mulţi proprietari de cai abatorizaţi au rămas şi fără animale, şi fără bani, inclusiv în Timiş.

Scandalul cărnii de cal româneşti a izbucnit când autorităţile irlandeze au descoperit carne de cal în carnea tocată produsă în Marea Britanie şi în Irlanda şi vândută în cele două ţări. Descoperirea cărnii de cal în lasagna care ar fi trebuit să conţină vită a provocat un scandal în Marea Britanie – unde calul este considerat un animal nobil şi consumul cărnii sale este tabu – şi a determinat retragerea produselor incriminate. Controversele s-au extins, mai departe, în Suedia şi Franţa, unde au mai fost exportate produsele britanice cu carne din România.

După cum era de aşteptat, presa de senzaţional din Marea Britanie, în primul rând, a speculat din plin subiectul. Publicaţia The Independent a citat surse din Parlamentul European care ar fi declarat că o lege care interzice circulaţia cailor pe drumurile din România ar putea să fie de vină pentru amplificarea vânzării frauduloase de carne de cal pe piaţa europeană a cărnii de vită.

Interdicţii uşor de aplicat

valeriu tabaraGenul acesta de controverse au dus nu o dată la interdicţii de export foarte păguboase pentru ţările cărora le-au fost aplicate. De altfel şi în primăvară, când izbucnea acest prim scandal, Anne McIntosh, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Mediu, Alimente şi Afaceri Rurale a Parlamentului Britanic a cerut un moratoriu asupra cărnii de provenienţă europeană până la încheierea crizei: “Carnea noastră nu este implicată în scandal şi ar trebui să cumpărăm carne de provenienţă locală”, declara politicianul britanic, în-demnând la “boicotarea U.E. şi la cumpărarea de carne de vită britanică”.

În acest context, România, având şi probleme legate de epidemia de anemie infecţioasă ecvină, greu de controlat şi în vestul ţării, trebuie să fie extrem de prudentă, transparentă şi să clarifice imediat speculaţiile, pentru a evita instituirea unor noi interdicţii, precum cele declanşate de pesta porcină.

 “Autorităţile române trebuie să fie vigilente şi să gestioneze prompt şi foarte eficient orice epidemie apărută, pentru că se aplică cu foarte mare uşurinţă interdicţii de export, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut”, spune Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

Print Friendly, PDF & Email