114 refugiați, dintre care 64 copii, unii având cu ei animalele de companie, au ajuns aseară la Timişoara, de la București. Tot aseară au ajuns şi 42 de refugiați ucraineni de la Vama Siret.
Cei mai mulţi dintre refugiaţii ucraineni ajunşi la Timişoara au şi plecat deja mai departe spre Ungaria, unii cu trenul, alții cu autocarul. Cei rămaşi au fost cazaţi la căminele Universităţii Politehnica – masa fiindu-le asigurată de Biserica Providența – şi în spaţii puse la dispoziţie de biserica Agape.
„Este o perioadă grea pentru ei și nu știm ce e în sufletele lor. Munca noastră le asigură nevoile de bază, iar privirile lor ne dau energie și speranță să continuăm ceea ce facem”, spun voluntarii implicaţi în proiectul Timişoara pentru Ucraina.
„Pot să vă confirm de la fața locului că voluntarii Logs Grup de Inițiative Sociale şi reprezentanții Direcției de Asistență Socială din Primărie fac o treabă admirabilă. I-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului, iar de mâine îi voi invita să participe la şedințele Comitetului Județean de Coordonare a Intervenției şi ne vom sincroniza eforturile şi resursele”, a declarat prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu.
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, spune că angajaţii Direcției de Asistență Socială şi voluntarii implicaţi în proiectul Timişoara pentru Ucriana vor continua munca la Centrul de primire și suport înființat lângă Gara de Nord, care foncţionează non-stop.
Tot ieri, prefectul a vizitat Direcția de Asistență Socială Timişoara şi a discutat cu primarul Timişoarei, Dominic Fritz, despre modul în care poate fi armonizată implicarea comunității locale şi a ONG-urilor în gestionarea refugiaților din Ucraina.
Prefectul de Timiş reaminteşte că Guvernul României oferă gratuit refugiaților ucraineni cazare, masă, articole de igienă şi asistență medicală, iar cei care se implică în ajutorarea acestora beneficiază de sprijin financiar. „Anunț şi unitățile de primire turistică – hoteluri, hosteluri, pensiuni – care până acum au susținut gratuit cazarea unor refugiați că își pot deconta serviciile prestate, în măsura în care contactează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiș pentru a fi incluşi în acțiune”, a mai declarat Mihai Ritivoiu.
Timișoara pentru Ucraina este o coaliție de 30 de ONG-uri, companii și instituții din Timișoara care, la inițiativa Primăriei Timișoara, și-au unit eforturile pentru a ajuta populația civilă din Cernăuți și Ucraina, afectată de război și refugiații care ajung la Timișoara.
Companiile care doresc să se implice pot contacta coordonatorii programului prin e-mail la timisoara.pentru.ucraina@gmail.com, completând formularul de pe site-ul www.timisoarapentruucraina.ro sau prin WhatsApp, la numărul +40 741 113 952
Ultimele comentarii