Într-una dintre comunele cu o agricultură puternic industrializată, Dudeştii Noi, un tânăr a reușit să dezvolte o insulă de rezistență pentru agricultura ecologică. Acesta încearcă acum să dezvolte o comunitate de consumatori cărora să le livreze legume ecologice proaspete.
Raul Condeescu este un mic producător agro-ecologic local, care a pus bazele unei ferme mixte, pe terenul familiei sale din Dudeştii Noi. Pe lângă o varietate mare de legume ecologice pe care le cultivă, a dezvoltat treptat şi un ecosistem în care (în trecut) a crescut și porci mangalița. „Grădina lui Raul” este înconjurată de pășune, fapt ce o protejează de impactul agriculturii intensive din zonă.
Din dorința de a face parte dintr-o comunitate ce sprijină agricultura sustenabilă de proximitate, Raul Condeescu s-a alăturat din acest an comunității ASAT- Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, anunţând că îşi deschide proiectul agricol către 20 de consumatori din Timișoara, cărora le va livra legume proaspete.
Începând cu anul 2008 timișorenii au contribuit la apariția în România a unui model bazat pe solidaritatea dintre consumatori și mici producători, cunoscut sub numele de ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești. În felul acesta, a fost creată o alternativă locală de hrană sănătoasă, fiind încurajată la nivel regional implicarea producătorilor într-o agricultură naturală. De la începutul proiectului, mai mult de10.000 de consumatori și zeci de mici producători de hrană au participat la astfel de parteneriate.
Parteneriatul ASAT, explică reprezentanţii asociaţiei, presupune semnarea unui contract între consumator și producător, pe perioada unui sezon agricol, în relaţia dintrre ei neexistând nici un intermediar.
Locul de distribuție ASAT este comun, consumatorii venind o dată pe săptămână să își ridice coșul de legume, dintr-o locație fixă din Timișoara. „Toate coșurile sunt egale pentru consumatorii înscriși, nu se pot comanda anumite produse suplimentare pentru că producătorul împarte întreaga producție între consumatorii-membri. Sunt încurajate însă schimburile de legume între consumatori, în cazul în care anumite produse nu sunt de folos”, declară Mihaela Vețan, președintele ASAT. Consumatorii plătesc un avans la înscriere, sumă care se scade din valoarea totală a abonamentului, ulterior, fiind plătită o rată lunară fixă, conform informațiilor din contract.
Într-un astfel de parteneriat, consumatorii se angajează să împartă cu producătorul riscurile și beneficiile unei agriculturi naturale; adică, dacă există pierderi de producție, acceptă să plătească același preț al abonamentului sau, dacă există surplusuri la anumite legume, producătorul împarte acest surplus între consumatori, fără plata unui preț suplimentar.
De asemenea, consumatorii se pot implica voluntar în organizarea distribuției sau a unor vizite la gospodărie, în promovare şi în evaluarea sezonului agricol, în stabilirea cantităților de produse, soiuri de semințe.
Timișorenii interesați să primească mai multe informații despre modul în care pot intra într-un parteneriat ASAT pot scrie la adresa timisoara@asatromania.ro.
Ultimele comentarii