Deputat PNL Marilen Pirtea: „Sectorul construcțiilor va fi unul dintre cele mai valorizate prin planul asumat de guvern pentru perioada 2022-2026”

Sursă foto: Facebook / Marilen Pirtea

Realizarea investițiilor prin PNRR va depinde foarte mult de capacitatea efectivă din sectorul construcțiilor şi de forța de muncă disponibilă în țară, afirmă deputatul PNL Marilen Pirtea.

 

La finalul acestui an vor fi demarate procedurile pentru implementarea proiectelor din PNRR-ul României, aprobat în septembrie de Comisia Europeană. Nivelul investițiilor prevăzute prin acest plan strategic de reconstrucție și reziliență, spune deputatul PNL Marilen Pirtea, este foarte ambițios, cu multe categorii de lucrări ce au și componente de construcții complexe: „Acest sector, al construcțiilor, va fi unul dintre cele mai solicitate și mai bine valorizate prin planul asumat de guvern pentru perioada 2022-2026”.

Simultan cu pregătirile pentru PNRR, mai spune el, sectorul specific al construcțiilor cunoaște evoluții speciale ale stocului de profesioniști ai domeniului, disponibili pentru angajatorii din România. „În ultimele luni se constată un aflux special al ofertelor de locuri de muncă provenite din piețe mature ale UE (Franța, Italia, Germania), care pun o presiune semnificativă pe cei care formează segmentul de specialiști din construcții din țară, tentați să se angajeze pe salarii mult mai mari. Este un semnal de alarmă care ar fi necesar să fie luat în considerare, mai ales pentru susținerea unui pachet avantajos de facilități fiscale și profesionale pentru cei din domeniul construcțiilor”, arată liberalul Marilen Pirtea.

Având în vedere acest context, al unui potențial deficit de specialiști în construcții, atât de necesari pentru perioada imediat următoare în realizarea proiectelor din PNRR, mai spune el, este de mare interes realizarea unei dezbateri reale cu decidenți ai Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor, dar și din alte entități de specialitate, „prin care să se identifice primele măsuri, cele mai eficiente, pentru a stimula menținerea profesioniștilor în economia internă și a evita exit-ul acestora spre ofertele de locuri de muncă din alte țări UE”,

Print Friendly, PDF & Email