S-a stins din viață dirijorul Remus Georgescu

Foto: Filarmonica Banatul

Filarmonica Banatul anunță că astăzi a încetat din viață maestrul Remus Georgescu, un mare nume al muzicii românești contemporane și al culturii timișorene.

 

Compozitor și dirijor timișorean, Remus Georgescu a studiat la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București, în anii 50, sub îndrumarea unor nume uriașe ale lumii muzicale precum: Constantin Silvestri (dirijat), Marțian Negrea (armonie), Ioan D. Chirescu (teoria muzicii), Teodor Rogalski (orchestraţie), George Georgescu (orchestră) și  Leon Klepper, după care s-a perfecționat în Statele Unite ale Americii (1968-1969) unde l-a cunoscut pe celebrul compozitor și dirijor român Ionel Perlea.

A fost cercetător al Institutului de Folclor din București, dirijor al celor mai importante Filarmonici din România, director al Filarmonicii Banatul din Timișoara și, nu în ultimul rând, profesor universitar al Universității de Vest din Timișoara, timp de mai bine de 25 de ani. Toate acestea au condus la înscrierea în palmaresul său a numeroase trofee, premii și titluri onorifice, i-au fost decernate titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest și cel de Cetățean de onoare al Municipiului Timișoara.

Creaţiile sale şi-au cucerit un loc stabil în repertoriul multor orchestre româneşti şi din Europa şi America, precum şi în repertoriile unor interpreţi de renume, înscriindu-se în aproape toate genurile, de la muzică de cameră până la lucrări vocal-simfonice. Recunoașterea valorii creației sale este probată prin numeroasele premii naționale: premii acordate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, pentru Concertul pentru orchestră, Simfonia oratoriul Cântare străbunilor (1976-1977), Premiul „George Enescu” al Academiei Române pentru Exorcisme pentru flaut şi orchestră, oratoriul Ecouri (1983), oratoriul De profundis (1994), Premiul Criticii Muzicale, Premiul de Excelență al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, sau Premiul „Opera Omnia“ și cea mai înaltă distincție acordată unui muzician din spațiul românesc, Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor. Critica de specialitate a subliniat în nenumărate rânduri valoarea excepţională a compoziţiilor sale.

Activitatea dirijorală a început-o la Filarmonica de Stat Sibiu, continuând-o apoi la Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat Târgu-Mureș și la Filarmonica de Stat Banatul din Timișoara, la pupitrul căreia a stat între anii 1968- 2003, iar director al instituției a fost în perioadele 1980-1988 și 1990-1994.

În activitatea sa dirijorală, Maestrul Remus Georgescu s-a dedicat creației muzicale românești, abordând creația compozitorilor Ștefan Niculescu, Anatol Vieru, Sigismund Toduță sau Pascal Bentoiu. A realizat de-a lungul timpului numeroase prime audiții ale celor mai importanți compozitori români, a concertat și a susținut turnee în țară și străinătate alături de soliști de renume mondial, a imprimat sute de piese de înaltă valoare artistică pentru radio, televiziune şi case de discuri din ţară şi străinătate și a creat importante lucrări orchestrale și exerciții de stilistică.

Remus Georgescu a concertat pe mai toate meridianele lumii, a realizat numeroase înregistrări de mare virtuozitate şi s-a impus ca autor al unor apreciate compoziţii vocal-simfonice, simfonice sau cameral, amintesc reprezentanții Filarmonicii Banatul. A susţinut numeroase concerte în Franța, Austria, Anglia, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Iugoslavia, Taiwan, Norvegia, Polonia, Olanda, Spania, SUA, Singapore, Suedia, Rusia, Ungaria, Venezuela etc. obţinând pretutindeni aprecieri în presă şi admiraţia publicului.

Repertoriul său a fost extrem de bogat, incluzând lucrări din cele mai diverse epoci şi stiluri, de la preclasici până la cele mai recente creaţii ale secolului nostru. Sub bagheta sa dirijorală au concertat mari soliști cu renume mondial precum: Emil Ghilels, Ion Voicu, Dimitri Baskirov, Igor Oistrah, Viktor Tretiakov, Daniil Şafran, Annie Fischer, Ivry Gitlis, Lola Bobescu, Dan Grigore, Jean Pierre Rampal, Silvia Marcovici, Valentin Gheorghiu și mulți alții.

„Rămân în conștiința generațiilor de muzicieni, studenții Maestrului, cuvintele: «Fiți voi înșivă! Nu vă lăsați atrași de mode trecătoare. Fiți exigenți cu voi înșivă și cu cei din jur. Să nu treacă o zi fără să simțiți că v-ați îmbogățit cu ceva spiritual. Căutați apropierea de oamenii care vă pot oferi această bogăție». Să nu uităm că «Marea muzică este nemuritoare», cum spunea Maestrul, și că prin muzică, Maestrul Remus Georgescu rămâne nemuritor”, mai transmit reprezentanții Filarmonicii Banatul.

Print Friendly, PDF & Email