S-a stins din viaţă Marieta Pamfil

Marieta Pamfil, artist plastic şi bijutier, membră a Uniunii Artistiștilor Plastici din România, filiala Timișoara, a încetat din viaţă.

 

Marieta Pamfil (1946 – 2020) a fost autor de lucrări decorative speciale, cu o carieră bogată ce constă în numeroase expoziţii personale şi participări la saloane de artă plastică, şi colaborator apropiat al Muzeului Național al Banatului. Artista a fost prezentă cu lucrări reprezentative în colecţii naţionale şi internaţionale.

Cu suficiente grade de libertate, Marieta Pamfil edifică un stil în care graţia decorativă asociază evocări, stări poetice, concepte filozofice  chiar, în exprimări fragmentare, cu trăsături specifice limbajului artistic pur. În opera Marietei Pamfil se ating astfel, simplu şi frumos, implicit estetic, coordonatele epurate şi expresive ale unui joc decorativ rafinat, desfăşurat în sine, chiar  dacă finalitatea destinată este cea a unei frumuseţi aplicate. Titlurile lucrărilor se acordă cu cromatica şi ritmul obiectelor, cu graţia detaliilor. Ele evocă anotimpuri, alteori istorie, adesea stări, concepte sau locuri. Privitorul este în acest fel orientat, fără a fi tulburat, spre o focalizare a percepţiei”, scrie Ciprian Radovan, în Leitmotiv cu Marieta Pamfil, (Podoabe. Marieta Pamfil, Timişoara, Fundaţia Triade, 2011)

Înmormântarea va avea loc miercuri, 10 iunie, ora 11, la Cimitirul Stuparilor din Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email