Deputatul liberal Marilen Pirtea semnalează momentul de inflexiune în parcursul TM2023 şi atrage atenţia că anul capitalei culturale europene „Timișoara 2023” este o mare oportunitate a comunității și a orașului, ca brand internațional, nicidecum o platformă ce poate fi asumată politic.
„Revoluția din 1989 a transformat Timișoara într-un brand de oraș internațional, binecunoscut și respectat în toată lumea. De atunci, în diversele etape și administrații, mai mult sau mai puțin inspirate, orașul nu a mai reușit să-și mențină strălucirea inițială. Faima Timișoarei poate fi readusă la un nivel foarte înalt în 2023, când Timișoara a fost desemnată să fie Capitală Europeană a Culturii, un proiect european care poate readuce strălucirea orașului la nivelul anului revoluționar 1989. Acest program de anvergură europeană, TM2023, este o mare oportunitate a comunității și a orașului, ca brand internațional, nicidecum o platformă ce poate fi asumată politic”, declară deputatul liberal Marilen Pirtea.
Acesta reaminteşte că cele trei entități care gestionează public agenda și pregătirea programului TM2023 – respectiv Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii – au responsabilitatea să organizeze toate elementele necesare pentru buna pregătire a anului 2023, prin instituțiile de cultură subordonate.
Simultan, mai spune Marilen Pirtea, mediul universitar timișorean, în general, ca și, în special, Universitatea de Vest din Timișoara, al cărei rector este, grupează foarte multe dintre talentele culturale ale orașului: „Cum se știe, programul «La UVT, Cultura este Capitală!» a inițiat deja un master-plan cultural și a inițiat multe activități și proiecte concrete, la care timișorenii participă în număr mare, în timp ce primele trei entități chemate să gestioneze programul TM2023 se află doar la o etapă a divergențelor”.
Marilen Pirtea apreciază că, în aproximativ o lună, va fi făcut public raportul ședinței de monitorizare din partea Comisiei Europene asupra modului în care evoluează pregătirile pentru programul din asumat de Timișoara pentru 2023: „Am o anumită temere personală despre faptul că aprecierile din acest raport nu vor fi cele mai favorabile, dincolo de limbajul diplomatic în care va fi formulat. Ping-pong-ul dintre Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii nu este productiv, din perspectiva redactării acestui raport, el poate fi văzut ca un joc de putere pentru ocuparea «locurilor din față» în acest proiect al Timișoarei.”
Deputatul liberal atrage atenţia că, dacă raportul ședinței de monitorizare din partea Comisiei Europene va fi negativ, Primăria Timișoara, ca primă instituție responsabilă între cele trei angrenate în acest program, nu se va putea deroba de responsabilitatea sa publică, aruncând o eventuală vină pe alții, pentru că este prima vinovată.
„Apelul meu este la responsabilitate și la fapte, că de discuții suntem sătui. Dincolo de ambițiile politice, acum este timpul să ne gândim la Timișoara și la cetățenii ei. Dincolo de politică, orașul contează, cultura primează”, conchide liberalul Marilen Pirtea
Ultimele comentarii