Deputat PNL Marilen Pirtea: „Robor creşte continuu din momentul în care coaliţia PSD-ALDE a început să-și aplice programul de guvernare”

Inflația și creşterea Robor  îi împovărează vizibil pe români, atrăgând după sine prețuri scăpate de sub control şi rate mult mai mari, spune deputatul PNL Marilen Pirtea. Acuzând de această situaţie Guvernele PSD-ALDE, în contextul în care, „în nicio altă țară din UE nu se găsește o asemenea evoluție.”

 

„Calculele reci, economice arată cum bunăstarea se degradează pe zi ce trece, descriind o imagine sumbră, în care ratele cresc de la o zi la alta, iar prețurile scapă de sub control”, spune Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.

Ca exemplu, deputatul liberal dă un credit de tip Prima Casă în valoare de 52.000 de Euro, căruia îi corespundea o rată lunară de 970 de lei şi pentru care, din această lună, se va recalcula o rată majorată cu aproximativ 200 de lei față de valoarea de acum doi ani, pe baza noului indice Robor urcat la un maxim istoric al ultimilor patru ani, de 2,85%. „Acest indice se află într-o creștere aproape continuă din momentul în care coaliția PSD-ALDE a început să-și aplice așa-zisul program de guvernare, un adevărat cadou otrăvit acordat românilor”, declară Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că, dacă unii salariați din instituțiile publice au beneficiat de creșteri salariale, prin care pot să acopere această creștere semnificativă a ratei, salariații din economia privată simt din plin povara celor 20 de procente în plus la rate.

Marilen Pirtea pune creșterea inflaţiei pe seama Guvernelor PSD-ALDE, în contextul în care, spune el, în nicio altă țară din UE nu se găsește o asemenea evoluție. „Dimpotrivă, inflația medie în UE a scăzut, o realitate care contravine interpretării Guvernului, cum că situația actuală este cauzată de factori exogeni, caracteristici în planul global al economiei europene. Creșterea inflației, cauzată de emisia de masă monetară necesară acoperirii cheltuielilor bugetare exagerate, trebuie însă temperată, iar creșterea Robor are tocmai acest rol”, explică deputatul liberal.

Se poate înțelege astfel, destul de ușor, mai spune Marilen Pirtea, că o creștere a dobânzii de referință îi afectează mai ales pe cei cu credite în lei, dar fără fără majorarea Robor inflația și deprecierea leului în raport cu euro ar afecta întreaga economie: „Constatăm cu mâhnire că ne aflăm într-un cerc vicios și păgubos în care am fost împinși prin incompetența Guvernelor PSD-ALDE.”

Print Friendly, PDF & Email