Aproximativ 33% dintre adulţii din întreaga lume sunt clasificaţi ca fiind obezi sau supraponderali

obezAproximativ 33% dintre adulţii din întreaga lume sunt clasificaţi ca fiind obezi sau supraponderali, se arată într-un raport realizat de Overseas Development Institute din Marea Britanie.

 

Overseas Development Institute (ODI) a coordonat o cercetare în urma căreia s-a constatat o explozie globală în ceea ce priveşte numărul persoane­lor supraponderale şi obeze, informea­ză dailymail.co.uk, sursă citată de Me­diafax. Adică, 1,46 de miliarde de adulţi din toată lumea sunt obezi sau supra­ponderali, ceea ce înseamnă că indice­le lor de masă corporală – o formulă matematică ce asociază înălţimea cu greutatea şi care este folosită pe scară largă încă de la începutul anilor 1970 – este mai mare de 25.

ODI a avertizat în privinţa riscu­rilor asupra sănătăţii asociate cu aceas­tă tendinţă de creştere în greutate, sugerând că schimbarea dietelor şi supraconsumul alimentelor au legătură cu prosperitatea din ţările în curs de dezvoltare. Odată ce veniturile cresc, se trece de la consumul de cereale şi fibre la o dietă bazată pe carne, gră­simi şi zahăr.

În Marea Britanie, 64% dintre adulţi se încadrează în această categorie şi sunt cei mai predispuşi la a suferi un infarct miocardic, accident vascular cerebral şi la a dezvolta cancer, diabet şi alte probleme medicale. În ţările în curs de dezvoltate, numărul persoa­nelor obeze sau supraponderale a cres­cut de aproape patru ori, de la 250 de milioane, în 1980, la 904 milioane, în 2008. În ceea ce priveşte numărul per­soanelor obeze sau supraponderate în ţările dezvoltate, acesta a crescut de 1,7 ori în aceeaşi perioadă.

La nivel global, în perioada 1980 – 2008, numărul persoanelor obeze şi supraponderale a crescut de la 23% la 34%.

Şi în Africa de Nord, Orientul Mij­lociu şi America Latină, numărul aces­tor persoane a crescut la un nivel simi­lar cu cel din Europa, ceea ce înseam­nă în jur de 58 de procente. Cu un pro­cent de 70%, America de Nord înre­gistrează în continuare cel mai mare număr de persoane adulte care sunt supraponderale, dar şi în regiuni pre­cum Australia şi sudul Americii Latine procentul este destul de mare, de 63%.

Supraconsumul de alimente şi via­ţa din ce în ce mai sedentară repre­zin­tă cauzele principale care duc la aceas­tă situaţie. Numărul supraponderalilor este mai mare în ţările dezvoltate, dar un procent semnificativ se evidenţiază şi în ţările în care veniturile sunt medii.

Raportul ODI mai arată că obezita­­tea şi consumul excesiv de grăsimi şi sare au legătură cu creşterea la nivel global a numărului cazurilor de boli nontransmisibile, precum cancer, dia­bet, boli ale inimii şi accidente vascu­lare cerebrale.

Print Friendly, PDF & Email