Aproape un sfert din numărul copiilor şi adolescenţilor din România sunt supraponderali

La studiu au participat şi specialişti de la Universitatea de Medicină din Timișoara

Universitatea de Medicină din Timișoara a participat la realizarea unui studiu mondial, referitor la creșterea ratei obezității la copii și adolescenți.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, din Timișoara, a participat la un studiu efectuat de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății, care a relevat date îngrijorătoare cu privire la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților.

Potrivit rezultatelor studiului, numărul copiilor și al adolescenților obezi, în întreaga lume, a crescut de zece ori în ultimele patru decenii. În cazul în care tendințele actuale continuă, avertizeată specialiştii, vor fi mai mulți copii și adolescenți obezi decât subponderali, până în 2022.

Studiul a fost publicat în The Lancet, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei, înainte de Ziua Mondială a Obezității, marcată în 11 octombrie.

Au fost analizate măsurătorile greutăţii și ale înălțimii de la aproape 130 de milioane de persoane (31,5 milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani și 97,4 milioane cu vârste de peste 20 de ani), acesta fiind cel mai mare număr de participanți implicați într-un studiu epidemiologic.

La acest studiu care a analizat indicele de masă corporală și modul în care obezitatea s-a schimbat în întreaga lume din 1975 până în 2016, au contribuit peste 1000 de cercetători, dintre care 12 autori şi colaboratori din România.

În 1975, rata obezității la copii și adolescenți din lume a fost de mai puțin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete și șase milioane de băieți). În 2016 a ajusn la aproape 6% la fete (50 de milioane) și la aproape 8% la băieţi. Numărul copiilor obezi cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani a crescut de peste zece ori la nivel global, de la 11 milioane, în 1975, la 124 milioane, în 2016.

Autorul principal al studiului, profesorul Majid Ezzati, de la Colegiul Imperial din Londra, spune că în ultimele patru decenii, ratele de obezitate la copii şi adolescenţi au crescut la nivel mondial şi continuă să crească, în ţările cu venituri mici şi medii. „Aceste tendințe îngrijorătoare reflectă impactul marketingului și al politicilor alimentare pe tot globul, alimentele nutritive sănătoase fiind prea scumpe pentru familiile și comunitățile sărace. Tendința prezice o generație de copii și adolescenți care cresc obezi sau malnutriți. Avem nevoie de modalități de a face alimente sănătoase și nutritive mai accesibile la domiciliu și la școală, în special în familiile și comunitățile sărace, precum și în reglementări și taxe pentru a proteja copiii de alimente nesănătoase”, avertizează Majid Ezzati.

În România, datele au provenit din studii efectuate de Universităţile de Medicină din Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

De la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara s-au implicat în realizarea studiului dr. Adela Chirița-Emandi, prof. univ. dr. Maria Puiu şi prof. univ. dr. Mihai Gafencu.

În România, în 2016, 19,7 % dintre fete şi 29.2% dintre băieţi erau supraponderali, iar 5% dintre fete şi 10,7% dintre băieţi erau cu obezitate.

În ultimii zece ani, în România procentul de copii cu obezitate a crescut progresiv. În anul 2006, 14% dintre fete şi 19.4 % dintre băieţi erau supraponderali, iar 3% dintre fete şi 5.5% dintre băieţi erau cu obezitate. Procentul băieţilor cu obezitate s-a dublat în ultimii zece ani.

La cealaltă extremă, 15.3% dintre fete şi 13.3% dintre băieţi erau subponderali, iar 2.8% dintre fete şi 2.8% dintre băieţi erau cu deficit ponderal moderat şi sever.

În această perioadă de creştere economică pentru România s-a petrecut şi o tranziţie nutrițională nesănătoasă, cu o creștere a consumului alimentelor cu conținut scăzut de nutrienți și cu densitate energetică mare (dulciuri concentrate, sucuri, fast food, chipsuri) care duce la creștere în greutate la copii și adulți, cu afectarea sănătăţii pe tot parcursul vieții”, atrag atenţia specialiştii UMF Timişoara, implicaţi în realizarea acestui studiu.

Print Friendly, PDF & Email