Timişorenii care locuiesc în clădiri de patrimoniu, dar care au montate pe faţadele acestora aparate de aer condiţionat şi geamuri cu rame din PVC vor fi obligaţi să le modifice. În caz contrar, riscă amenzi pe până la 10.000 de lei.
Va fi amendată prezenţa termopanelor şi a aparatelor de aer condiţionat pe clădirile istorice
Comisia locală instituită de reprezentanţii Municipalităţii pentru a verifica modul în care proprietarii îşi îngrijesc clădirile declarate patrimoniu istoric a efectuat primele controale, anunţă viceprimarul social-democrat Traian Stoia. Din această comisie fac parte agenţi ai Poliţiei Locale şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, dar şi inspectori ai Direcţiei de Urbanism din cadrul Primăriei.
În urma cercetărilor la faţa locului au rezultat o serie de deficienţe în ceea ce priveşte aspectul clădirilor istorice, mai ales pentru cele din Piaţa Operei şi din Piaţa Unirii. Prima problemă detectată se referă la existenţa aparatelor de aer condiţionat amplasate pe faţadele clădirilor. Obiecte care, potrivit Legii 422, ce reglementează modul de intervenţie în cazul monumentelor istorice, nu ar avea ce să caute acolo, proprietarii fiind obligaţi să le monteze în curţile interioare ale clădirilor. Dacă nu se vor conforma, avertizează viceprimarul, vor primi amenzi „până le vine acru”: „Este Legea monumentelor istorice care interzice acest lucru, iar pe lângă amenzi, proprietarii sunt obligaţi să aducă la faza iniţială construcţia. Mai mult, cei care vor muta aparatele de aer condiţionat trebuie să obţină o autorizaţie de la Primărie pentru a executa această operaţiune”, adaugă Traian Stoia.
O altă problemă identificată de comisia de verificare se referă la existenţa geamurilor termopan, cu ramele confecţionate din PVC, multe clădiri confruntându-se cu un deza-cord arhitectural între ramele albe ale ferestrelor şi componentele în basorelief ale monumentelor istorice. Deşi Legea monumentelor istorice interzice şi ferestrele de acest gen, proprietarii le au montate de ani buni, dar nimeni nu s-a gândit să-i sancţioneze până acum. Viceprimarul Traian Stoia atrage atenţia că oamenii vor fi obligaţi să-şi schimbe ferestrele actuale, înlocuindu-le cu unele cu rame din lemn. În cazul în care nu se vor conforma, proprietarii vor fi sancţionaţi cu amenzi între 4.000 şi 10.000 de lei.
Toaletă construită ilegal pe terenul Primăriei
O altă situaţie ilegală întâlnită de membrii acestei comisii, care a şi fost sancţionată, este construirea, în curtea unui imobil istoric de pe strada Emanoil Gojdu nr. 5, aparţinând Municipalităţii, a unei toalete. În plus, au fost efectuate şi alte lucrări de reamenajare a clădirii, toate fără autorizaţie. Traian Stoia spune că într-o dependinţă a acestui imobil locuia Trifu Căldăraş, însă omul nu s-a mulţumit cu acel spaţiu şi a demolat trei magazii aflate în proprietatea altor locatari. Mai mult, a scos şi grinzile din tavanul camerei şi a avariat jumătate din podul imobilului. Şi toate operaţiunile au fost efectuate, evident, fără niciun fel de autorizaţie. Ca tare, comisia de inspectare a monumentelor istorice i-a aplicat amenda maximă, de 10.000 de lei. În plus a fost deschis şi un dosar penal pentru tulburare de posesie împotriva lui Trifu Căldăraş.
Ultimele comentarii