Hotel Ambos Mundos, „inaugurat” la Timişoara

Antropologul Vintilă Mihăilescu îşi lansează la Timişoara cel mai recent volum, Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană.

 

Lansarea celui mai nou volum al lui Vintilă Mihălescu, Hotel Ambos Mundos. Scurt eseu de antropologie borgesiană, eveniment organizat de Editura Polirom, va avea loc miercuri, 14 martie, de la ora 18.30, la Librăria La Două Bufniţe. Vor vorbi, alături de autor, Otilia Hedeşan şi Victor Neumann.

Mai mult decât un jurnal de călătorie în Cuba, Hotel Ambos Mundos este un eseu antropologic pe înţelesul tuturor, în care descoperim lucruri esenţiale mai ales despre lumea noastră europeană şi despre fiecare dintre noi, spun editorii cărţii.

Într-o primă instanţă, excursia în Cuba îi da prilejul lui Vintilă Mihăilescu să observe viaţa oamenilor obişnuiţi în această ţară a contrastelor, dar şi să propună o tipologie plină de umor a turiştilor care o vizitează. Pornind de aici, Cuba devine însă doar oglindă în care autorul încearcă să descifreze particularităţi ale lumii occidentale şi pretextul unor reflecţii în care antropologia se întrepătrunde cu istoria, literatură şi filosofia. În final, textul se transformă într-o profesiune de credinţă ce pledează pentru o antropologie care reconsidera rolul duratelor lungi în istorie şi societate.

Vintilă Mihăilescu este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Sociologie al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Canada, Franţa, Italia, Elveţia, Germania, Belgia, Austria şi Bulgaria. Din 2005 până în 2010 a fost directorul general al Muzeului Ţăranului Român.

În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. Din 1998 este colaborator permanent la revista Dilema (veche).

A mai publicat: Paysans de l’histoire (în colab., 1992), Fascinaţia diferenţei (1999), Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (2000), Svakodnevica nije vise ono şto je bila (Belgrad, 2002), Sfârşitul jocului. România celor 20 de ani (2010).

De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut Socio-hai-hui prin Arhipelagul România (2006), Antropologie. Cinci introduceri (ed. I, 2007; ed. a II-a revăzută şi adăugită, 2009), Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape (coord., 2009), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică (ed. I-II, 2013), Condiţia romă şi schimbarea discursului (coord. împreună cu Petre Matei, 2014), Apologia pârleazului (2015) şi De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc (coord., 2017).

Print Friendly, PDF & Email