Proiectul prin care, în schimbul suprafeţei generoase de pământ şi a clădirilor aferente primite de Consiliul Judeţean Timiş de la Ministerul Apărării în Calea Girocului, administraţia judeţeană se obliga să iniţieze construirea de blocuri ANL pentru militari este pus din nou pe aşteptare. Termenul a fost prelungit cu şapte ani.
Promisiune unilaterală
Fiind, se pare, într-o eternă căutare de terenuri şi clădiri, mai ales sub spectrul regionalizării vehiculat încă de pe atunci, Consiliul Judeţean Timiş primea, în 2010, o suprafaţă imensă de teren de Ministerului Apărării Naţionale, în Calea Girocului.
Pe cei peste 111.162 de metri pătraţi CJ Timiş se angaja să facă demersurile pentru construirea unor blocuri ANL ce urmau a fi locuite predominant de cadre militare.
Printr-un protocol din 2014, CJ Timiş promitea ca în termen de trei ani să se transfere 50 de unităţi locative către MApN, în caz contrar terenul urmând să-i revină fostului proprietar.
Cum după trei ani în zonă nu au fost bătuţi nici măcar ţăruşii pentru prezumtivele locuinţe ANL, pentru care s-au alocat, cu generozitate, 25.000 de metri pătraţi din suprafaţa uriaşă de 111.000, CJ Timiş vrea acum o prelungire a termenului iniţial, ajuns la scadenţă, pentru a nu pierde terenul din Calea Girocului, de care se leagă tot felul de proiecte mamut – de la cel al Campusului medical româno-american, ce urma să fie realizat prin parteneriat public, privat, până la, mai nou, uriaşa sală polivalentă, în privinţa locaţiei căreia nici acum CJ Timiş şi Primăria Timişoara nu au ajuns la un numitor comun.
„Situaţia nerespectării termenului de trei ani a rezultat din faptul că Agenţia Naţională pentru Locuinţe nu a putut realiza obiectivul din lipsă de fonduri. Abia din anul 2015 obiectivul a putut fi cuprins în programul ANL”, explică acum administraţia judeţeană. Aceasta mai menţionează că, începând cu anul 2015, CJ Timiş, în colaborare directă cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe, a făcut toate demersurile legale pentru obţinerea şi asigurarea documentaţiilor şi avizelor necesare începerii lucrărilor de construcţii.
Ţinând cont de toate aceste împrejurări, CJ Timiş doreşte ca, prin Hotărâre de Consiliu, să prelungească termenul de trei ani prevăzut în Protocolul de colaborare încheiat, în 2014, cu MApN, pe o perioadă de şapte ani.
„Nici nu s-a mai discutat recent despre ce se vrea să se facă acolo, la Giroc. Acum se fac proiecte pe drumuri, şi altceva pare să fie pe planul doi”, spune consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.
Rezerve exprimate de mult
O serie de cadre din Armată spuneau, legat de aceste transferuri de proprietăţi imobiliare, că în Timiş MApN nu ar trebui să mai cedeze terenuri sau clădiri către administraţie şi ar trebui să-şi valorifice patrimoniul în beneficiul propriu.
Din punctul lor de vedere, acele proprietăţi puteau fi valorificate, iar banii, folosiţi pentru Apărare, în condiţiile în care de ani de zile se vorbeşte despre alocări bugetare insuficiente pentru acest sector. Se aducea în acest sens argumentul că înainte de 1989 Palatul Administrativ găzduia şi Comitetul Judeţean de Partid şi o sumedenie de alte instituţii, iar acum, după ce s-a mai amenajat un corp de clădire în spatele Palatului Administrativ, spaţiul tot nu pare a fi suficient.
Ultimele comentarii