Ca în fiecare an, în această perioadă, suntem în plin sezon al alergiilor timişorenilor, cauzate de polenul ambroziei. Asta, în ciuda strategiilor şi a planurilor de combatere.
Multe pârloage cu ambrozie
Ambrozia a fost din nou subiect de discuţii în plenul Consiliului Judeţean Timiş, în urma semnalelor unor consilieri judeţeni, care susţin că alergiile pe care le produce această plantă invazivă sunt tot mai des întâlnite și tot mai mulți oameni sunt afectați. Conducerii CJ Timiş i s-a cerut aprobarea unei hotărâri care să oblige proprietarii de terenuri să își curețe proprietățile de ambrozie.
Conducerea CJTimiş a menţionat că poate interveni doar pe domeniul public al județului, dar se va căuta o modalitate de intervenție la nivelul județului Timiș. „Responsabilitatea este a Consiliilor Locale. O să căutăm o modalitate de intervenție”, a declarat preşedintele CJ Timiş, Călin Dobra.
Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, spune 0că a observat că există tendinţa să se arunce vina doar pe proprietarii de terenuri agricole pe care se găseşte această buruiană invazivă, uitându-se de domeniul publice, de spaţiile verzi şi marginile şoselelor unde creşte din plin această buruiană. „Este o buruiană care ne face foarte multe probleme, care a ajuns la un grad de extensie foarte mare. Însă în multe ţări vest-europene sunt programe guvernamentale de combatere. La noi totul se aruncă pe cetăţean şi se ignoră efectele pe care le poate genera în acest caz lipsa de acţiune”, mai spune Valeriu Tabără.
O problemă care se agravează
Din cauza concentraţiilor ridicate de polenul de ambrozie, şi persoane care erau până acum imune încep să fie afectate de alergii.
Conform unui studiu al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, simpla cosire a plantei nu ajută prea mult, pentru că planta se regenerează repede. Nici erbicidarea nu este o soluţie fiabilă, pentru că buruiana rezistă la tratamentele prin erbicidare în faza de înflorire sau începutul înfloririi.
Pentru o operaţiune eficientă de distrugere a acestei plante ar trebui mobilizaţi, probabil cu amenzi, proprietarii de terenuri virane de lângă Timişoara şi din intravilan, dar şi instituţiile care au terenuri de care au „uitat”. S-a demonstrat însă nu o dată că există în Timişoara suprafeţe mari de teren care au un statut cadastral incert, fiind practice, terenuri ale nimănui, neintabulate, sau intabulate pe structuri defuncte ale Partidului Comunist. În cazul acestor terenuri, nu se poate interveni în niciun fel. Până când se vor găsi soluţii, rămân evidenţele: în Timişoara există o concentraţie de particule alergene de 15 ori mai mare comparativ cu oraşele Germaniei, atunci când producţia de polen a ierbii pârloagelor este în perioada de vârf (lunile august – octombrie), conform prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, specialist în alergologie şi imunologie clinică.
Ultimele comentarii