Semnalele transmise la nivel central, conform cărora în vămi nu funcţionează echipamentele de scanare a tirurilor Roboscan se confirmă în Timiş. Direcţia Regională Vamală Timişoara recunoaşte că niciun echipament de acest fel nu este în momentul de faţă funcţional în vămile din vestul ţării.
O situaţie deloc nouă
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a tras, zilele trecute, un semnal de alarmă cu privire la situaţia echipamentelor de scanare a tirurilor Roboscan din vămi. Liviu Dragnea acuza că nu există nicio anchetă serioasă privind situaţia din vămi legată de 14 scannere din vămi care nu merg şi nici în ceea ce priveşte afacerile mari privind importurile.
„Sunt mulţi oameni care mi-au trimis mesaje cum nu se deschid dosare faţă de primii zece indivizi care scot sume mari din România. Eu vorbesc despre mafia din cele două categorii de import: legume şi fructe şi de carne şi produse din carne. Nu am văzut nimic spectaculos. Nicio anchetă serioasă, de ce cele 14 scannere nu mai merg brusc după ce au fost instalate?! Camionul venea brusc şi intra în ele. Când le montau, după patru luni, intra un tir şi le dărâma Vorbim de miliarde pe care ţara le pierde anual. Dacă asta nu e mafie, nu ştiu care ar fi”, a declarat Liviu Dragnea.
Situaţia nu este nouă. Ea persistă de o bună perioadă de timp şi, cu siguranţă, se ştia despre ea înaintea acestei declaraţii.
De altfel, informaţiile de la nivel central se confirmă şi în ceea ce priveşte echipamentele de scanare de la vămile din vestul ţării. „În momentul de faţă nu există niciun echipament Roboscan funcţional la punctele vamale vestice. Este un fenomen care aţi văzut la ce amploare a ajuns”, declară Gabriel Moldovan, directorul Direcţiei Regionale Vamale Timişoara.
„De când am preluat funcţia de preşedinte al ANAF, în ianuarie, scanerele din vămi au fost nefuncţionale, în ciuda existenţei unui acord cadru care ar fi trebuit să asigure funcţionarea echipamentelor de scanare mobile, dar procedura de derulare a acestui acord a fost complet contraproductivă. Avem un raport al Curţii de Conturi din 2015 care a constatat că derularea acordului cadru este de natură să prejudicieze bugetul ANAF. În nenumărate rânduri. ANAF a adus la cunoştinţa fostului prim ministru aceste aspecte, prin informări succesive în peroada martie-iunie”, spune şi preşedintele ANAF, Bogdan Stan.
Probleme în serie
Biroul Vamal Moraviţa a fost dotat în vara anului 2009 cu cel mai performant echipament din lume pentru combaterea contrabandei, dispozitivul Roboscan, invenţie care a câştigat marele premiu al Salonului de Invenţii de la Geneva.
Deşi în alte puncte vamale dispozitivul, cu o valoare de peste un milion de euro, a ajutat la capturarea unor cantităţi importante de tutun, la Moraviţa, operatorii Roboscan nu au reuşit să descopere mare lucru cu acest dispozitiv. De-a lungul anilor care s-au scurs de la instalare, funcţionarea Roboscan la Moraviţa a fost întreruptă de perioade, unele destul de lungi, de inactivitate. După ce a fost adus, timp de aproape un an dispozitivul a stat neutilizat, pentru că, potrivit afirmaţiilor conducerii Direcţiei Regionale Vamale Timişoara, trebuia realizată o platformă de beton de către Poliţia de Frontieră, pe care să fie pus sistemul Roboscan. Deşi acesta, fiind mobil, putea funcţiona şi fără acea platformă.
După care echipamentul a fost dus la Bucureşti, pentru o lungă perioadă de revizie. I s-au ridicat parametrii de rezoluţie şi i s-a mai pus o sursă radioactivă, urmând să opereze cu două surse. După care s-a aşteptat din nou să se obţină autorizaţie de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, pentru cea de a doua sursă radioactivă – CNACN fiind instituţia care trebuie să certifice şi să omologheze ca sigur pentru utilizare orice echipament care foloseşte surse radioactive.
Când în sfârşit s-a obţinut şi această autorizaţie, s-a constatat că nu mai are cine să opereze dispozitivul. Şi aceasta pentru că, în cursul procesului de restructurare şi reorganizare iniţiat de către Autoritatea Naţională a Vămilor, la Moraviţa au fost puşi pe liber operatorii specializaţi pe utilizarea şi operarea dispozitivului Roboscan.
Ulterior, pe raza Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara a mai rămas de fapt un singur specialist care ştia să folosească Roboscan-ul şi care activa la Biroul Vamal Porţile de Fier I, fiind detaşat, în lipsă de alte soluţii, la Moraviţa. Cum nu putea lucra în flux continuu, timpii în care nu deservea dispozitivul erau timpi morţi.
Situaţia nu a fost specifică doar Biroului Vamal Moraviţa, ci era valabilă aproape pentru întreaga ţară. Reprezentanţii Sindicatului Vameşilor şi Poliţiştilor „Pro Lex” spunea că, odată cu acea celebră reorganizare au fost daţi afară foarte mulţi agenţi vamali specializaţi pe operarea dispozitivului Roboscan în toată ţara.
Ultimele comentarii