Noile verificări sistematice la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul României, impuse de un nou regulament de modificare a Codului Frontierelor Schengen, au crescut mult timpii de aşteptare la vămile din vestul ţării. Cozile se suprapun pe cele specifice sărbătorilor pascale, când mulţi români plecaţi la muncă în străinătate se întorc să petreacă Paştele cu familia.
Se stă mai mult în vamă
Timpii de aşteptare pentru trecerea frontierei din România în Ungaria au crescut mult în vestul ţării, atât la Nădlac, cât şi la Cenad. Se estimează că pe unele intervale orare, aceşti timpi de aşteptate au crescut de 4-5 ori, iar vămile vor deveni tot mai aglomerate în această perioadă, când mulţi români plecaţi la muncă în afara ţării se întorc în România „pe ultima sută de metri” pentru a-şi petrece sărbătorile cu familia.
„Vinovat” e noul Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen, adoptat de către Parlamentul European, care impune verificări sistematice la intrarea şi ieşirea de pe teritoriul statelor membre UE, care constau în verificarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.
„Şi informaţiile mele din sistem sunt că s-au mărit mult timpii de aşteptare. Cu siguranţă vămile vor fi supra-aglomerate până la Paşti, şi după aceea, când se întorc cei veniţi acasă de sărbători. Poate aşa se va conştientiza că sistemul este unul subdimensionat ca şi personal, pentru că nu e normal ca la vamă, de exemplu, să mai rămână doar vreo 2000 de angajaţi. Iar soluţia propusă, să se aducă personal temporar pe punctele mai aglomerate nu este una viabilă, pe termen lung. Oricum nu prea mai e de unde să se ia acest personal”, susţine Voinea Negoiţă, vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor şi Agenţilor Vamali „Pro Lex”.
Bazele de date în care se vor face verificări la frontieră includ Sistemul de Informaţii Schengen, baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate şi pierdute, precum şi bazele de date naţionale. „Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătăţirii securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor acesteia”, susţin autorităţile.
Se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră nu fac un secret din faptul că este de aşteptat să apară cozi destul de mari în vămi. „Având în vedere că se apropie Sărbătorile Pascale şi sezonul estival, precum şi faptul că atât Politia de Frontieră Română, cat şi autorităţile de frontieră din statele vecine (Ungaria, Bulgaria) vor implementa aceste măsuri, se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere”, spun oficialii Poliţiei de Frontieră.
Angajaţii instituţiei spun că s-a suplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar în punctele de frontieră importante au fost detaşaţi lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale şi din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.
„Poliţia de Frontieră Română alocă personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria şi Bulgaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de poliţişti alocaţi de către Poliţia Ungară, respectiv Poliţia de Frontieră Bulgară”, susţin reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.
Ultimele comentarii