Secretele județului, pe punctul de a fi preluate de Consiliul Judeţean Timiş

După demersurile Tribunalului Timiş în procesul de insolvenţă ce vizează primul institut de proiectare important din vestul ţării, Iprotim, la Consiliul Judeţean Timiş s-a discutat aprins acum doi ani despre modul de preluare a arhivei respectivei societăţi. Până la urmă, discuțiile nu s-au concretizat, iar acum CJ Timiş vrea să constituie o comisie de preluare a arhivei clasificate de la Iprotim. Mai mulți consilieri județeni au avertizat că preluarea acestei arhive clasificate nu se poate face fără un inventar amănunțit.

 

Comisie de predare-primire

Cei cu ceva vechime în administrație știu că de Iprotim, acest prim institut de proiectare important din vestul ţării, s-au legat documentaţiile multor proiecte importante pentru Timişoara şi judeţ. Împotriva societăţii a fost inițiată acum trei ani, la Tribunalul Timiş, procedura de insolvenţă.

Ţinând cont de documentaţiile importante pentru administraţia locală, aflate în arhiva societăţii, multe cuprinzând informaţii cu caracter secret de serviciu, Tribunalul Timiş a trimis încă din 2015 Consiliului Judeţean Timiş o adresă prin care solicită desemnarea unei echipe specializate, care să sorteze şi să preia documentele din arhiva Iprotim.

Pentru că atunci nu s-a reușit să se meargă prea departe, CJ Timiş a întocmit un nou proiect de hotărâre, pus pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de plen, pentru constituirea comisiei de preluare a arhivei clasificate de la Iprotim.

Ca și în 2015, au apărut și acum discuții legate de faptul că aceste documente nu pot fi preluate fără specialişti în arhivistică, în caz contrar putându-se ajunge ca aleşii judeţeni să dea cu subsemnatul pentru eventualele lipsuri constatate în arhivă.

„Aceste documente nu se pot prelua fără un inventar bine făcut, mai ales că o parte din arhivă a ajuns să fie deținută de către privați, sub o formă sau alta, ceea ce nu e deloc în regulă. Oricum preluarea nu se poate face decât pe bază de proces verbal de predare-primire, și acesta nu se poate întocmi fără un inventar”, spune consilierul județean PNL Marian Vasile.

 

O situație bizară

În 2015, când s-a discutat prima oară despre preluare, conducerea CJ Timiş recunoștea că nu are specialişti în arhivistică şi că respectivele documente urmau să fie probabil primite în vrac.

Probabil şi având experienţa unor hotărâri controversate, ajunse ulterior subiect de anchete (cum este cazul deciziilor legate de finanţarea cluburilor sportive), mai mulţi consilierii judeţeni au solicitat angajarea unei firme care să răspundă pentru preluarea arhivei.

Până la urmă, după insistenţe şi după ce s-a confirmat de către conducerea administraţiei judeţene că „acolo sunt camioane întregi de documente care trebuie inventariate după ce au fost inventariate şi arhivate de firma care a fost desemnată de Tribunalul Timiş”, în plen a fost aprobat amendamentul prin care se propunea contractarea unor servicii de specialitate pentru preluarea acestei arhive.

Cert este că, deşi această preluare de arhivă poate părea un demers strict birocratic sau administrativ, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. O dovadă în acest sens este faptul că în urmă cu cinci ani o parte din presa locală susţinea că mai multe secrete sensibile ale Timişoarei au ajuns să fie dezbătute în instanţă după ce SRI a luat decizia să verifice în ce stadiu sunt dosarele cu informaţii confidenţiale şi cine are acces la ele. Vizată era atunci inclusiv arhiva Iprotim şi, conform unor informaţii pe surse, în urma controlului reprezentanţii SRI au fost nemulţumiţi de numărul mare de persoane care aveau acces la aceste documente de arhivă, dând şi o amendă pentru neregulile descoperite. Or, dacă aceste documentaţii interesează SRI, este lesne de înţeles că au o importanţă mare, chiar dincolo de caracterul lor administrativ şi, de aceea, nu pot fi predate oricum şi oricui.

Print Friendly, PDF & Email