Recent întors din ascensiunea pe Everest, alpinistul timişorean Horia Colibășanu a fost decorat cu cea mai înaltă distincție pe care o poate acorda Președintele României, Ordinul Național „Steaua României”.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat ieri, 14 iunie, decretul de decorare cu Ordinul Național „Steaua României” a alpinistului timişorean Horia Colibăşanu, în semn de înaltă apreciere și recunoaștere „pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc”.
Horia Colibășanu a reuşit, în 16 mai, încă o premieră pentru alpinismul românesc, dar şi o performanţă sportivă remarcabilă la nivel internaţional: a urcat pe vârful Everest, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi. Aceasta a fost cea de-a 19 expediție internațională a lui Horia Colibășanu.
Vârful Everest (8848 m) este cel de-al optulea opmiar în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu şi a reprezentat o provocare pentru sportivul timişorean, care a anunţat că îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri ale lumii.
Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe şapte din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).
Succesul lui Horia Colibasanu pe vârful K2 (8.611m) din Pakistan, pe care l-a escaladat fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerat cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Performanța lui a rămas neegalată în România.
Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar și fără șerpași, Horia Colibășanu fiind recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanță cum sunt foarte puțini la nivel mondial. Unele federaţii din lume consideră utilizarea oxigenului îmbuteliat o formă de dopaj. Alpiniştii care urcă muntii pe propriile forţe, fizice şi psihice sunt cunoscuţi sub denumirea de alpinişti puri.
Ultimele comentarii