Prezent la o dezbatere publică pe tema votului prin corespondență organizată la Timișoara, deputatul PNL de Timiș Horia Cristian, a afirmat că, din păcate, este târziu pentru proiectul AEP să intre în vigoare în 2016, transmite PMP Timiş. Adpugând că acesta şi-a exprimat regretul că PNL nu a susținut proiectul inițiat de președintele PMP.
Roxana Iliescu: “De ce PNL iese abia acum să facă circ?”
“Reacția PNL în privința votului prin corespondență este în acest moment o combinație de ipocrizie, panică și cenușă în cap”, spune preşedintele PMP Timiş, Roxana Iliescu. Argumentând că, pe de-o parte este circul pe care-l face PNL în Parlament, cu greva japoneză, iar pe de altă parte sunt ieșirile “pline de falsitate, din Timiş, ale deputatului PNL Cornel Sămărtinean.
Roxana Iliescu este de părere că liberalii sunt conștienți că se află în pericolul de a fi găsiți vinovați de nesusținerea acestei legi şi că riscă să-și piardă susținătorii câștigați prin intermediul președintelui Klaus Iohannis, în noiembrie 2014. “De ce nu a votat PNL proiectul legii votului prin corespondență propus de Eugen Tomac și respins în Plenul Parlamentului pe 9 decembrie 2014, imediat după rușinea și umilința la care au fost supuși românii din diaspora?”, întreabă public preledintele PMP Timiş. Adăugând că a da vina pe PSD nu este în această situație o carte câștigătoare pentru PNL.
Roxana Iliescu mai spune că sunt şi alte mari semne de întrebare în privinţa comportamentului PNL. “De ce nu au negociat cu PSD și votul prin corespondență atunci când au acceptat să voteze alegerea primarilor într-un singur tur și legea alegerilor parlamentare în varianta propusă de PSD? De ce, pe tot parcursul acestui an, deși aveau Președinte la Comisia de Cod Electoral, nu au propus discutarea unui proiect al votului prin corespondență? De ce în septembrie PNL, alături de PSD, în Comisia pentru Administratie Publica și Comisia pentru Drepturile Omului au avizat negativ proiectul de lege, inițiat a doua oară de către Eugen Tomac? De ce PNL iese abia acum să facă circ?” Răspunsul, adaugă Roxana Iliescu, îl dau tot liberalii: “Pentru că ştiu că e prea târziu să se mai poată face ceva.”
Alexandru Arion: “Nu este cazul să reinventăm roata, principiile de funcționare ale votului prin corespondență există”
Prezent la dezbaterea privind votul prin corespondență, vicepreședintele PMP Timiș, Alexandru Arion, a declarat că PMP susține, “în mod categoric”, introducerea votului prin corespondență, pe care îl consideră cea mai bună soluție pentru problemele apărute la scrutinul din 2014. “Iniţiativa legislativă, susținută de PMP este cel mai bun proiect de lege pe care Statul român l-a avut vreodată cu privire la această modalitate de vot, fiind elaborat de MAE, cu contribuția MAI și AEP. Nu este cazul să reinventăm roata, principiile de funcționare ale votului prin corespondență există, au fost validate în practică în multe alte țări, occidentale și nu numai. Există 60 de țări care au implementat sistemul votului prin corespondență”, mai spune Alexandru Arion.
Adăugând că subiectul dreptului de vot este complet independent de modalitatea de exercitare a votului: “Votul prin corespondență nu este decât o modalitate, posibil mai facilă, prin care alegătorii își pot exercita dreptul la vot. Este corect ca Statul să încerce să ofere opțiuni practice, atât cât poate”.
Concluzia dezbaterii, transmit reprezentanţii PMP Timiş, a coincis cu concluzia lor, şi anume, nu există voință politică: “PNL a avut de ales între a face pe voia PSD și UDMR și interesul românilor din Diaspora. Și am văzut ce au ales.”
Îngrijorări că, la alegerile din 2016, se poate repeta situația din 2014
Asociaţia WorldTeach a organizat ieri, la Timişoara, o dezbatere publică privind votul prin corespondență, generată, spune preşedintele acesteia, Beniamin Lup, de numeroase sesizări primite în legătură cu tergiversarea și aruncarea responsabilității dintr-o parte în alta şi de îngrijorările că, la alegerile din 2016, se poate repeta situația din 2014.
“La aproape un an după revolta Diasporei, care nu a putut să voteze la alegerile prezidenţiale, politicienii par să îşi fi uitat promisiunea. Nimeni nu a fost tras la răspundere sau sancționat pentru nedreptățile de atunci, așa cum promitea președintele Klaus Iohannis. După alegerile prezidențiale de anul trecut, «diaspora» înflorea pe buzele oricărui politician. Promisiuni se făceau cu carul, cenușa se punea în cap cu gălețile. Votul prin corespondență, de care ar trebui să beneficieze, în primul rând, cetățenii români din afara granițelor țării a rămas ascuns prin sertare”, spune Beniamin Lup.
Acesta acuză PSD și PNL că s-au înțeles în Parlament, “aproape perfect”, în privința legii alegerilor locale, a finanțării partidelor politice și a alegerilor parlamentare. “Legea votului prin corespondență a fost amânată de mai multe ori, și responsabilitatea s-a aruncat dintr-o parte în alta. Așa ceva nu este posibil și denotă o mare lipsă de respect la adresa oamenilor care au trebuit să suporte situații de neimaginat pentru a-și exprima opțiunea de vot”, adaugă Beniamin Lup.
Scopul dezbaterii organizate de Asociaţia WorldTeach, la care au fost invitaţi reprezentanții principalelor partide politice implicate în procesul elaborării legii, a fost de a găsi soluții care să ajute la elaborarea cât mai eficientă a legii. Beniamin Lup transmite că “specialiștii în domeniul juridic din țară și străinătate cu care WorldTeach colaborează se oferă să acorde asistență în mod gratuit la elaborarea legii votului prin corespondență, astfel încât la alegerile din 2016 să nu se repete situația din 2014, în care mii de români au fost umiliți și au așteptat ore în șir, în frig și ploaie, pentru a-și exercita un drept fundamental.”
Ultimele comentarii