Pensiile private, sub spectrul naţionalizării?

Pe diverse canale se discută tot mai mult despre posibile intenţii de naţionalizare a pensiilor private din Pilonul II, pentru acoperirea deficitului din alte zone bugetare.

 

Informaţii neoficiale, dar tot mai des vehiculate

În ultima perioadă, după modelul Poloniei, există informaţii tot mai intens vehiculate cu privire la posibila intenţie de naţionalizare a pensiilor private din Pilonul II, pentru acoperirea unor deficite bugetare, inclusiv cel generat de sistemul de pensii de stat.

Unul dintre principalele fonduri de pensii din România, NN, şi-a şi avertizat clienţii că ar fi discuţii publice privind o eventuală naţionalizare a fondurilor de pensii private, cerându-le o implicare activă. „Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influenţate de decizii politice precum îngheţarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuţiei la fondul de pensii, blocarea parţială sau integrală a virării acestei contribuţii sau naţionalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmăreşti permanent ce se întâmplă cu pensia ta şi să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrâneţe” – a fost mesajul transmis contributorilor la fondul de pensii în cauză.

Aceiaşi titulari de fonduri de pensii erau asiguraţi că în eventualitatea unor măsuri care ar afecta pensia administrată privat, se vor lua toate demersurile posibile pentru a apăra dreptul la proprietate asupra acestor bani.

În prima fază, informaţia a plecat de la prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, care declara că, în culisele Guvernului, se discută din ce în ce mai apăsat de naţionalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar. „Consecinţele pentru milioane de români ar fi dramatice”, avertizează Cătălin Predoiu.

Informaţia a fost negată de ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, care a declarat că a transmis mesaje că fondul public de pensii, Pilonul I, este într-un proces de consolidare, iar sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii este în scădere.

 

250.000 de contributori în Timiş

Potrivit statisticilor Casei Naţionale de Pensii, în Timiş numărul celor care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii, aşa-numitul Pilon II, este în creştere. Dacă, la început, în decembrie 2009, Timişul figura cu 196.440 de participanţi la fondurile de pensii private obligatorii, reprezentând 3,95% din totalul participanţilor la aceste fonduri,  deja numărul de participanţi, trece de 250.000, reprezentând o cotă de mai mult de 5% din totalul asiguraţilor pe Pilonul II. Creşterea nu sugerează o scădere a şomajului, ci integrarea pe piaţa muncii a noilor absolvenţi, care au devenit automat plătitori de contribuţii la acest fond de pensii.

Pe de altă parte, numărul pensionarilor din sistemul de stat în Timiş se menţine relativ la aceleaşi valori. Dacă în octombrie anul trecut erau în evidenţe 157.087 de pensionari, în prezent numărul de pensionari din Timiş este de 156.683. „Nu am avut nici creşteri, dar nici scăderi spectaculoase în ultima perioadă”, declară Ioan Căprariu, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Timiş.

Care este viitorul acestui sistem de pensii de stat? Conform reprezentanţilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, resursele actuale ale sistemului de pensii de stat vor asigura celor născuţi în perioada 1966 – 1971, aşa-numiţii “decreţei”, o pensie care va atinge cel mult 15% din ultimul salariu. Rămâne de văzut dacă aceste prognoze, destul de pesimiste se vor concretiza în timp.

Print Friendly, PDF & Email