Denumirea majorităţii podurilor din Timişoara, sub spectrul schimbării

“E o fantezie”, spune istoricul Ioan Haţegan

 Podul Stefan cel Mare TimisoaraPentru ultima şedinţă de plen din acest mandat, Primăria Timişoara a pregătit schimbări de denumiri de străzi şi poduri din Timişoara, puţine fiind podurile care îşi păstrează denumirea actuală. Comisia Judeţeană privind atribuirea sau schimbarea de denumiri nu este de acord cu aceste modificări, pe care le consideră fanteziste.

 

Opt poduri, luate în vizor

Pentru şedinţa de plen de final de lună şi mandat, la Primăria Timişoara Direcţia Clădiri, Terenuri şi Dotări  Diverse a propus un proiect de schimbare de denumiri ale unor obiective din oraş. Se doreşte schimbarea a denumirii a opt poduri din municipiu. Astfel, Podul Muncii, situat între bulevardul Iuliu Maniu şi strada George Pop de Băseşti, probabil pe considerentul că are un nume prea proletar, se redenumeşte Podul Iuliu Maniu. Podul Ştefan cel Mare, situat pe bulevardul General Ion Dragalina, se redenumeşte Podul General Ion Dragalina. Podul Traian, situat pe Bulevardul 16 Decembrie 1989, se redenumeşte Podul Maria. Podul mitropolit Andrei Şaguna, situat între bBulevardul Mihai Viteazu şi bulevardul Regele Ferdinand I, se redenumeşte Podul Mihai Viteazu. Podul Mihai Viteazu, situat între Calea Dorobanţilor şi strada Andrei Şaguna sau Piaţa Sarmizegetusa, se redenumeşte Podul Andrei Şaguna. Pasarela dintre parcuri /Pasarela Ioan Polen, situată între Parcul Copiilor şi strada J. H. Pestalozzi, se redenumeşte Pasarela Îndrăgostiţilor, “având în vedere că în ultima perioadă a apărut obiceiul aplicării lacătelor de către perechile de îndrăgostiţi, obicei preluat şi din alte ţări.” Podul Decebal, situat între bulevardul Revoluţiei din 1989 şi bulevardul 3 August 1919, se redenumeşte Podul Traian. Podul Dacilor, situat între strada Dacilor şi Piaţa Badea Cârţan, se redenumeşte Podul Decebal.

Pe lângă aceste schimbări de denumiri de poduri, în acelaşi proiect au mai fost incluse patru schimbări de denumiri de străzi, dar şi o schimbare de nume de piaţă, respectiv Piaţa cu denumirea „Leonardo da Vinci”, din zona Complexului Studenţesc, situată în sensul giratoriu de pe bulevardul Vasile Pârvan, cu axul strada Michelangelo – strada Cluj, îşi schimbă denumirea în Piaţa „Michelangelo”, la propunerea viceprimarului Dan Diaconu.

Comisia Judeţeană privind atribuirea de denumiri nu e de acord

Primăria Timişoara nu face un secret din faptul că, în cazul podurilor cel puţin, majoritatea schimbărilor propuse nu au fost agreate de structura de specialitate de la nivel judeţean, respectiv Comisia Judeţeană privind atribuirea sau schimbarea de denumiri.

Prefectura Timiş a trimis o comunicare către Municipalitate, notificând faptul că respectiva Comisie “a aprobat lista cu propunerile transmise în sensul respingerii a 7 propuneri dintre cele 8 înaintate de redenumire a podurilor, propunerile respinse fiind cele pentru podurile Ştefan cel Mare, Traian, Mitr. Andrei Şaguna, Decebal, Dacilor, Mihai Viteazul şi pentru pasarela dintre Parcuri / Pasarela Ioan Polen.”

Direcţia Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse nu a părut însă descurajată de acest dezacord, precizând că “avizul Comisiei Judeţene privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, are caracter consultativ”, proiectul de hotărâre rămânând pe lista cu proiecte propuse pentru aprobare în plen.

Chiar şi aşa, membrii Comisiei Judeţene privind atribuirea sau schimbarea de denumiri promit atacarea în contencios administrativ a Hotărârii de Consiliu Local care va oficializa aceste modificări. “Sunt membru al Comisiei Judeţene privind atribuirea de denumiri, şi am primit la ultima şedinţă o listă cu aceste fantezii primăresciene. Le-am respins, pentru că lumea ştie podurile din Timişoara după denumirile vechi, şi e firesc să rămână aşa. Schimbând denumiri între ele, precum în cazul Podului Decebal nu facem decât să creăm confuzie. Nu avem nimic contra Primăriei, dar dacă se va încăpăţâna să promoveze aceste modificări, vom fi nevoiţi să atacăm în contencios administrative hotărârea de Consiliu Local”, ne-a declarat istoricul timişorean Ioan Haţegan, membru al Comisiei Judeţene privind atribuirea sau schimbarea de denumiri.

 

Foto: Eye in the Sky

 

Print Friendly, PDF & Email