Sute de hectare de vegetație uscată, mistuite de incendii de vegetație uscată

Pompierii timişeni anunţă că, doar în ultima săptămână, peste 200 de incendii au mistuit sute de hectare de vegetație uscată, în judeţ. Şi atrag atenţia că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage amenzi şi chiar întreruperea finanţării APIA.

 

„Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și deșeurilor menajare conduce adesea la incendii necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești”, avertizează reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiș. Subliniind că vântul şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

Oficialii ISU Timiş atrag atenţia că, îniante de a recurge la incendieri de acest gen, este obligatorie obţinerea unui Accept, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, şi a unui Permis de lucru cu focul, de la Primăria localităţii unde va avea loc incendierea.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Timiș reaminteşte cetăţenilor că este obligatorie să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă.
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi.
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii.
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă.
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control.
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de amenzi cuprinse între 3.000 – 6.000 de lei, pentru persoane fizice şi între 25.000 – 50.000, pentru persoane juridice.

În plus, atenţionează ISU Timiş, cei care dau foc vegetației uscate nu mai primesc bani de la APIA, în acest sens instituţia având semnat un protocol cu APIA.

Print Friendly, PDF & Email