Bugetul României pentru 2017 are două probleme mari, avertizează economistul Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş. „Nu cred că vom trece de jumătatea anului și adevărul despre buget va ieși la iveală”, avertizează parlamentarul liberal.
Prima dintre aceste două mari probleme pe care le ridică bugetul pe 2017, spune deputatul PNL Marilen Pirtea, este faptul că „pacea socială”, pe care a mizat coaliția de guvernare, nu are acoperire în buget. „Nota de plată va veni mai repede decât mulți se așteaptă. Nu cred că vom trece de jumătatea anului și adevărul despre buget va ieși la iveală. Momentul-cheie va fi următoarea rectificare. Cine va plăti pentru această «pace socială»? Nu cei care au luat deciziile, ci oamenii cinstiți, care muncesc și își plătesc taxele către stat. Mă aștept să revină inflația, iar, per ansamblu, creșterile salariale să fie estompate puternic de scăderea puterii de cumpărare a leului”, declară deputatul PNL de Timiș, economistul Marilen Pirtea, secretarul Comisiei pentru buget din Camera Deputaților.
Acesta mai spune că supraestimarea veniturilor, creditele de angajament, optimismul privind absorbția de fonduri europene și creșterea cheltuielilor fac ca acest buget să fie unul al dorințelor, nicidecum al putințelor: „Creditele de angajament de peste 50 de miliarde de lei vor avea efect întârziat, însă nu unul pozitiv, ci toxic pentru bugetele viitoare. Dacă vor reuși să contracteze în 2017 proiecte pentru întreaga sumă, plata în următorii ani va fi un calvar. Mă aștept ca numeroase investiții să treneze. O parte considerabilă a problemei se va reflecta și asupra mediului de afaceri, firmele se vor trezi angajate în lucrări pentru care nu pot fi plătite.”
Marilen Pirtea aminteşte că şi Comisia Europeană, şi Banca Mondială, și Fondul Monetar Internațional prognozează pentru România o creștere economică între 3,7% şi 4,4%, în timp ce bugetul coaliției guvernamentale este construit pe o prognoză de creștere cu 5,2%. „Mă întreb de unde a scos Comisia Națională de Prognoză această cifră? Dar să construiești bugetul de la o prognoză hazardată denotă premeditare”, adaugă Marilen Pirtea.
Deputatul liberal se declară îngrijorat de optimismul afişat de Guvern în privinţa fondurilor europene, dat fiind că, explică el, atingerea țintei este dificilă în contextul experienței negative pe care guvernările social-democrate le-au avut cu accesarea fondurilor externe: „Odată plecați pe acest drum, cei din coaliția de guvernare nu vor avea la dispoziție alte unelte decât introducerea de noi taxe, creșterea altora și împrumutarea excesivă, peste deficitul de 3%”.
Marilen Pirtea mai spune că un lucru mai puțin discutat public este că plătim anual dobânzi de peste 10 miliarde de lei pentru banii împrumutați de țară: „Mai bine zis, de politicieni iresponsabili, în numele fiecăruia dintre noi. Nu este loc de mai mult! Decontarea măsurilor populiste, toxice, înghesuite într-un buget fantasmagoric nu se va distribui doar cetățenilor, ci mă aștept ca povara fiscală să fie aruncată și pe umerii mediului de afaceri. Mă aștept ca antreprenorii să fie «căutați la buzunar» de fiecare ban, pentru a acoperi deficitul bugetar”.
A doua mare problemă a bugetului pe 2017, declară deputatul Marilen Pirtea, este că ne îndepărtează de următorul proiect major de țară, adoptarea monedei Euro. „Este următorul pas spre bunăstarea românilor, abia din acel moment putem spune că am făcut pasul ireversibil către occident. Ei bine, «pacea socială» a coaliției guvernamentale ne costă exact acest proiect, fără de care aderarea la Uniunea Europeană rămâne incompletă”, concluzionează Marilen Pirtea.
Ultimele comentarii