Inflaţia negativă ieftineşte locurile de veci la Timişoara

După ani de zile de „ajustări în sus”, inflaţia negativă din 2016 are ca efect, la Timişoara, ieftinirea serviciilor funerare de bază.

 

Ieftiniri surprinzătoare

Deşi ar fi fost de aşteptat şi de dorit ca inflaţia negativă, raportată în 2016, să se regăsească în scăderi de preţuri la produse de bază, alimente, utilităţi şi aşa mai departe, deocamdată singura consecinţă remarcabilă pe plan local pare să fie ieftinirea uşoară a serviciilor funerare în cimitirele Timişoarei.

Pentru următorul plen, Municipalitatea a pregătit un proiect de hotărâre care prevede că„se impune modificarea tarifelor pentru serviciile funerare practicate în cimitirele aparţinând Primăriei, prin indexarea cu rata inflaţiei stabilită pentru anul 2016, adică -1,8%.

Cu acelaşi procent se modifică şi tarifele permiselor de lucru şi ale concesiunii locurilor de veci. Conform listei de preţuri afişate de Primăria Timişoara, baza de calcul fără TVA pentru săparea unei gropi, pentru înhumarea unui adult scade de la 181,44 de lei la 178,17 lei, deşi, cu aplicarea cotei de TVA şi rotunjirea, pe ansamblu, diferenţa nu este una foarte mare.

Acelaşi tarif de bază pentru deschidere-închidere cavou se modifică de la 393,92 lei la 386,8294 de lei, şi după noile tarife, lada pentru depunere cadavru adult – pentru înhumarea persoanelor fără reprezentanţi legali sau fără identitate ajunge la 162 de lei, iar pentru aceleaşi persoane fără aparţinători se va plăti pentru o cruce 31,24 de lei, iar pentru o plăcuţă de identificare 15,01 lei.

În ceea ce priveşte concesionarea locurilor de veci, diferenţa cu noua rată de inflaţie negativă e insesizabilă, în sensul că, pentru un adult, concesionarea de loc de veci pe şapte ani scade de la 93,6617 lei la… 93,66 lei, deci o diferenţă de 0,0017 lei.

 

Fără turnuleţe şi cu bază de date electronică

În ceea ce priveşte problemele din trecut avute de Primărie cu unele dintre firmele concesionare ale cimitirelor, acestea par să se fi redus după noile atribuiri de concesionări. „În ultima perioadă chiar nu am mai avut sesizări cu privire la eventuale nereguli ale firmelor concesionare. E adevărat însă că, pe timp de iarnă, activitatea este una redusă”, spune Nicolae Cacuci, şeful Compartimentului Cimitire din cadrul Primăriei Timişoara.

Pentru a combate fenomenul prin care locuri de veci concesionate de la Primărie cu 93 de lei pe şapte ani sunt vândute unor naivi, cu mii de euro, în mod ilegal, reprezentanţii Primăriei spun că în doi ani vor termina baza de date care să permită o monitorizare electronică în timp real a situaţiei locurilor de veci din cimitirele Timişoarei. „Nici nu avem personal special alocat pentru asta, actualizăm baza de date aşa cum putem cu personalul propriu. În mod normal, până în 2019, pe măsură ce timişorenii vin să plătească aceste concesiuni, ar trebui să finalizăm această bază de date. Mai avem de introdus date pentru concesionările din  2010, 2011 şi 2012, care vor fi reînnoite în acest an, anul viitor şi peste doi ani. Singura problemă rămasă e că nu toţi plătesc la timp”, susţine şeful Compartimentului Cimitire.

Cât despre problema mai veche a mausoleelor ilegale apărute în mai multe cimitire ale Timişoarei, care depăşeau cu mult regimul de înălţime admis pentru monumente funerare, Nicolae Cacuci spune că nu s-au mai semnalat tentative de construcţii de acest gen în ultima perioadă. „Noua legislaţie impune autorizaţii de construcţie pentru acest gen de lucrări. Şi este foarte clar că aceste autorizaţii nu se vor elibera pentru aceste construcţii. Este foarte bine, pentru că altfel aveam numai turnuleţe în toate cimitirele oraşului”, precizează reprezentantul şeful Compartimentului Cimitire.

Print Friendly, PDF & Email