Atribuirea unor lucrări scoase la licitaţie de către Primăria Timişoara a confirmat nu o dată că multe din preţurile estimative aproximate pentru respectivele lucrări erau rupte de realitate. Voci din Consiliul Local spun că se impun verificări, pentru a se vedea dacă nu cumva respectivele preţuri estimative sunt ridicate voit, pentru a umfla ofertele.
Preţ de renovare cât pentru o construcţie nouă
O banală renovare-reabilitare a unei săli a Primăriei Timişoara a deschis în Consiliul Local o discuţie legată de modul în care se realizează, în special la Direcţia Tehnică, preţurile estimative ale unor lucrări. Foarte mari, raportate la costurile practicate pe piaţă.
Este vorba despre amenajarea camerei 30 din Primărie, unde s-a venit cu o documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţii care, conform consilierilor locali, estima un preţ de aproape 600 de euro pe metrul pătrat, considerat mai degrabă un preţ pentru construcţie în Timişoara, nicidecum pentru reabilitare sau renovare. „Să vina cineva de la Direcţia Tehnică să-şi
susţină punctul de vedere şi să ne spună de ce nimeni nu-şi asumă suma asta. Este a treia oară când nimeni nu vine de la Direcţia Tehnică”, declara în plen consilierul local PNL Simion Moşiu, unul dintre cei care au atras atenţia asupra valorii foarte mari a acestei lucrări.
Punctul de vedere al Executivului Primăriei a fost că „este un preţ estimat şi se va face licitaţie. Trebuie să ieşim din acest impas pentru că de spaţiu suplimentar este nevoie şi, până va fi funcţional, va mai trece un an şi jumătate şi dacă tot amânăm de luni de zile nu mai ajungem să avem condiţii de mai bună funcţionare.”
Chiar şi aşa mai mulţi consilieri spun că pentru o supraetajare, un preţ total de 240 000 euro este enorm.
„Ar fi trebuit să vină cineva de la Direcţia Tehnică să ne explice. Am înţeles că ni se propunea o sumă, totuşi nu s-au explicat în documentaţia prezentată lucrările care se execută. Există suspiciunea că suma este foarte mare. Trebuie sa existe o justificare pentru aceste sume”, declară, la rândul său, un alt consilier PNL, Ştefan Constantin Sandu.
Până la urmă, din cauza acestor suspiciuni, proiectul a picat. Probabil însă că va fi repus pe ordinea de zi a Consiliului Local la o şedinţă viitoare, şi rămâne de văzut dacă atunci se va explica detaliat de ce s-a ajuns la acest preţ.
Consilier local: „Nu este normal să facem o lucrare cu preţ de două”
Cert este că aceste nelămuriri au dus la o întreagă discuţie la nivelul Consiliului Local cu privire la modul în care se întocmesc preţurile estimative pentru unele lucrări scoase la licitaţie de Primărie. Astfel, devizele sunt extrem de mari, şi adesea nu există nicio justificare detaliată pentru costurile exagerate.
„Ar trebui să vadă cei de la Direcţia Tehnică a Primăriei cum se lucrează în mediul privat şi la ce preţuri. În plus, nu am avut niciun fundament pentru acele sume. Deşi am solicitat acest lucru, nu s-a prezentat nimeni de la Direcţia Tehnică să ne explice de unde s-a ajuns la acele sume. Puteau să vină să-şi prezinte proiectul, şi să ne lămurească de ce o amenajare într-o clădire existentă ajunge să coste cât construcţia unei clădiri noi”, mai spune Simion Moşiu.
Alesul local atrage atenţia că acest gen de practici pot duce la atribuirea unor lucrări la preţuri foarte mari, nejustificate: „Dacă această ante-calculaţie este umflată, chiar dacă preţul cu care se câştigă licitaţie este mult mai mic, el tot poate fi mare raportat la ceea ce se practică pe piaţa privată. Având în vedere că sunt bani publici, trebuie să avem grijă să nu fim puşi în situaţia de a face o lucrare cu preţul a două lucrări. Dacă se umflă maxim preţul estimat, normal că se şi licitează la preţuri mai mari. Se mizează probabil pe faptul că lumea spune ulterior că e grozav că s-a adjudecat lucrarea la 60% din preţul estimat, dar chiar şi cu un astfel de procent, preţul tot poate fi unul umflat nejustificat”.
Practici vechi
Nu este prima oară când devizele de construcţie ajunse la aprobare în Consiliul Local duc la controverse şi semne de întrebare.
Mult timp Primăria Timişoara a rulat, sub diverse forme, proiectul deja celebrei clădiri educaţionale multifuncţionale de la Grădina Zoologică, cea despre care consilierii locali spuneau că e mai scumpă decât un aquapark. Noi proiecte pe această temă au mai apărut pe ordinea de zi a Consiliului Local, iar preţul construcţiei era redus pe hârtie, prin calculare la suprafaţa totală desfăşurată şi fără să includă TVA, însă, pe total, rămânea acelaşi – aproximativ 1,3 milioane de euro.
Proiectul respectiv a generat discuţii multiple în contradictoriu în Consiliul Local. Mai mulţi aleşi locali spuneau că preţul pe metrul pătrat construit al respectivei investiţii este aproape dublu faţă de preţul pieţei şi că soluţiile tehnice aferente proiectului sunt scumpe şi ineficiente. Deşi până şi conducerea Primăriei Timişoara a considerat preţul mare, şi a solicitat o revizuire a devizului aproximat pentru construcţia acestui imobil, acest lucru nu s-a mai întâmplat. La un simplu calcul al suprafeţei construite, care este de 471 de metri pătraţi, iar desfăşurată, de aproximativ 1.000 de metri pătraţi, cu tot cu sală multifuncţională, cu amenajările exterioare, cu diverse parcări, rezulta, spuneau grupul de consilieri care au cerut lămuriri suplimentare, un cost de peste 1.600 de euro pe metrul pătrat. Or, un metru pătrat de clădire rezidenţială este în prezent 860 de euro.
Conform unor aleşi locali, la acest preţ se puteau ridica două clădiri. O parte dintre cei care au cerut lămuriri legate de acest proiect l-au comparat cu un aqualand terminat recent la Oradea, cu opt bazine încălzite, tobogane, aparat de făcut valuri şi alte dotări scumpe, care a costat aproximativ 1.000 de euro pe metrul pătrat.
Şi primarul Nicolae Robu se declara nemulţumit de o parte de soluţiile energetice şi de construcţie alese pentru acest imobil, dar preciza: “Este un proiect pentru care s-a obţinut finanţare în anumite condiţii şi el trebuie materializat. Altminteri, se iese din graficul de finanţare şi se pierd toţi banii. Îmbunătăţirile pot fi aduse din mers şi eu chiar voi urmări să se aducă aceste îmbunătăţiri, desigur cu altă finanţare, pentru că, din păcate, nu mai putem acum să modificăm proiectul în formula pentru care s-au obţinut banii pentru el”.
Încă din 2008, Direcţia de Mediu a Primăriei a promovat proiectul legat de realizarea acestei clădiri educaţionale în cadrul Grădinii Zoologice din Timişoara. De atunci, devizul proiectului nu s-a modificat prea mult, deşi preţurile de pe piaţa imobiliară şi a construcţiilor s-au schimbat foarte mult, în sensul unor scăderi semnificative de tarife. Proiectul a fost readus în actualitate în 2013, când a fost reactualizată documentaţia din 2008, aşa cum s-a întâmplat în cazul multor studii de fezabilitate sau prefezabilitate. În ciuda solicitărilor noastre de a se scădea în mod semnificativ costurile, acest lucru nu s-a întâmplat.
Ultimele comentarii