Universitatea de Vest Timișoara a fost alături de președintele Iohannis, într-un moment istoric pentru cercetarea românească, la Organizația Europeană pentru Cercetarea Nucleară.
Azi, la Geneva, în prezența președintelui Klaus Iohannis, drapelul României a fost arborat alături de steagurile celorlalte 21 de state membre ale celei mai importante structuri de cercetare de pe continent, Organizația Europeană pentru Cercetarea Nucleară – CERN. Universitatea de Vest din Timișoara a fost reprezentată la eveniment de rectorul instituției, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, și de prorectorul responsabil cu strategia de cercetare, conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, anunţă, într-un comunicat, UVT.
Aceasta este, alături de 180 de universități din 38 de state, un actor important în implementarea Experimentului ATLAS derulat la CERN, care are ca obiect desfășurarea unor cercetări fundamentale privind structura materiei, începutul și evoluția universului. De asemenea, prin Facultatea de Fizică, UVT face parte din clusterul RO-ATLAS, coordonat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, din București, și derulează, sub coordonarea dlui lector dr. Paul Gravil, autor calificat CERN-ATLAS, lucrări specifice de analiză fizică a datelor (menținerea și rularea unui instrument software pentru simularea folosirii și refolosirii evenimentelor de fond în timpul digitizării, studiul măsurării cuplajului Yukawa al cuarcului top), mai transmit oficialii UVT.
România a devenit membru cu drepturi depline al CERN în 17 iulie anul acesta, după un proces îndelungat care a început în 1991, an în care între CERN și Guvernul României a fost semnat un acord de colaborare științifică și tehnică. România a depus intenția formală de a deveni membru al organizației în aprilie 2008, iar în 12 noiembrie 2010 i-a fost atribuit statutul de candidat pentru obținerea calității de membru.
„România a devenit membru al celei mai importante rețele de cercetare din Europa – CERN mulțumită eforturilor unor membri marcanți ai comunității științifice românești din ultimii 25 de ani. Alături de ELI-laserul nuclear de intensitate foarte înaltă, aceasta este o reușită majoră a României în cercetarea fundamentală. Obiectivul atins este probabil printre puținele exemple prin care o comunitate profesională, cercetătorii din institutele de cercetare, cât și din universități, au reușit să convingă clasa politică de faptul că aderarea la CERN este un deziderat care transcende culorile, luptele și interesele politice”, spune Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.
Din delegația României la evenimentul de azi, de la Geneva, mai fac parte actualul ministru al Educației, Mircea Dumitru, dar şi foşti miniştri: Adrian Curaj, Daniel Funeriu și Anton Anton, dar şi Mihai Dima, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, alături de un număr restrâns de personalități ale comunității științifice românești. Dintre universități, la ceremonia de ridicare a drapelului au fost reprezentate Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara.
Ultimele comentarii