Fără sancţiuni pentru notarii implicaţi în cazul satului retrocedat

Fiind invocată prescripţia, se aşteaptă măsuri doar în urma anchetei DNA Timişoara

01-Nadas-intrareUnul dintre cazurile cele mai stranii de retrocedare în natură pe baza unor documente controversate a făcut ca în Arad să se retrocedeze întregul extravilan al satului Nadăş. Interpelat pe această temă, Ministerul Justiţiei a precizat recent că nu se pot da niciun fel de sancţiuni notarilor arădeni care au ajutat la perfectarea tranzacţiei, pentru că a intervenit prescripţia şi se aşteaptă rezultatele anchetei DNA Timişoara.

 

O retrocedare “de poveste”

În 2009 ajungea pe prima pagină a ziarelor o retrocedare în natură pentru suprafaţa totală de 8.762 hectare de teren şi pădure, împreună cu clădirile sau alte construcţii aflate pe acestea, reprezentând tot extravilanul satului Nadăş, care are 1.200 de locuitori.

Ulterior, în urma unei anchete demarate de DNA Timişoara, s-a stabilit că terenurile au fost restituite în baza unor documente purtând semnături false. “În cauză s-a dispus efectuarea unui raport de constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la o serie de înscrisuri ce stau la baza restituirii unor imobile (terenuri şi clădiri situate în judeţul Arad). Raportul a fost finalizat şi constată că aceste înscrisuri conţin semnături ce nu au fost executate de persoanele despre care se pretinde că ar fi autorii actelor”, menţionau reprezentanţii DNA.

Cauza se află în instrumentare la DNA Timişoara, care declară că se fac acte de urmărire penală faţă de mai multe persoane fizice şi juridice pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite în forma autoratului şi a instigării, fals şi uz de fals. În acest sens au fost făcute percheziţii şi la două cabinete notariale din Arad şi la Ocolul Silvic din satul Nadăş.

Recent, Ministerul Justiţiei a fost interpelat în Senat, solicitându-i-se să precizeze ce măsuri au fost luate împotriva notarilor care au perfectat documente ce au ajutat la realizarea acestei retrocedări controversate. Răspunsul a fost dat zilele trecute, reprezentanţii Ministerului Justiţiei recunoscând că pe baza unui certificat de calitate de moştenitor eliberat la un cabinet notarial din Arad “au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 8742,9757 ha teren cu vegetaţie forestieră şi 9,6985 ha teren arabil, aflate pe raza teritorială a comunei Taut, sat Nadăş, jud. Arad, în acest sens fiind pronunţată de către Judecătoria Ineu sentinţa civilă nr. 657/30.03.2006, în dosarul nr. 457/2006.”

Însă în ceea ce priveşte eventualele sancţiuni administrate notarilor, tot reprezentanţii Ministerului Justiţiei precizează că în cazul notarilor, membri ai Camerei Notarilor Publici Timişoara, s-a prescris răspunderea disciplinară, nemaifiind posibilă formularea unor acţiuni disciplinare, actele notariale fiind eliberate în anii 2003 şi 2005. Ca atare, “în prezent nu se mai poate realiza un control profesional a activităţii respective ai notarilor publici care să vizeze acte eliberate în perioada 2003 – 2005, deoarece un astfel de demers administrativ nu se mai poate finaliza cu aplicarea unei sancţiuni disciplinare, fiind prescrisă răspunderea disciplinară, potrivit art. 74 alin, 13 din Legea nr. 36/1995, cu modificările şi completările ulterioare.”

Singura posibilitate de sancţionare pentru acele fapte rămâne, deci, spun oficialii Ministerului Justiţiei, ancheta DNA Timişoara, care a început urmărirea penală faţă de mai multe persoane implicate în acest caz, inclusiv faţă de un notar public pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Situaţie similară cu cea de la Timişoara?

Situaţia legată de retrocedarea extravilanului satului arădean Nadăş ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea unor anchete cu privire la retrocedările controversate realizate în ultimii 20 de ani la Timişoara.

Daniel Vighi Foto Emeric VamosCred că o anchetă legată de retrocedări la Timişoara este importantă – este poate unul dintre cele mai importante demersuri pe care timişorenii le-ar putea aştepta inclusiv din partea administraţiei. E vorba de administrarea – civil morală a patrimoniului Timişoarei, şi sunt foarte multe bănuieli legate de jocuri ilegale. Eu cred că indiferent de eventualele perioade prescriptive, trebuie să se realizeze o asemenea anchetă, măcar pentru a se afla ce au făcut cei care au fost ani de zile la cârma oraşului, şi care au primit votul de încredere al timişorenilor”, spune scriitorul timişorean Daniel Vighi, membru al Comitetului civic pentru apărarea patrimoniului Timişoarei.

Print Friendly, PDF & Email