Cazul Saşa Disici, invocat pentru schimbarea armamentului Poliţiei

Vechile pistoale Carpaţi ar putea fi înlocuite cu Glock-uri

 PolitistiVechile pistoale Carpaţi, din dotarea Poliţiei Române, ar putea deveni amintire dacă o iniţiativă legislativă, plecată de la nivelul Parlamentului, ar înlocui aceste arme cu pistoale mai moderne, o variantă vehiculată fiind pistoalele Glock. Apelul făcut în acest sens de la tribuna Camerei Deputaţilor este argumentat cu cazurile unor poliţişti timişeni căzuţi la datorie, Saşa Disici şi Tiberiu Sârbu.

 

Momentul schimbării

O iniţiativă legislativă, dar şi mai multe interpelări ar putea fi mijloacele prin care celebrele pistoale Carpaţi, din dotarea Poliţiei Române, ar deveni doar piese de muzeu, urmând a fi înlocuite cu arme mult mai moderne şi performante, adaptate nevoilor prezentului.

Alături de structuri asociative şi sindicate ale poliţiştilor, mai mulţi parlamentari au solicitat înlocuirea pistoalelor de calibrul 7,65 mm Md. 1974 (Carpaţi), aflate în dotarea poliţiştilor care îşi desfăşoară activitatea în structurile operative. „Ar trebui ca pentru Minister să constituie o prioritate înlocuirea cel puţin a armelor de serviciu aflate în dotarea poliţiştilor din structurile operative ale Poliţiei Române, care încă folosesc pistolul cal. 7,65 mm, Md. 1974 (Carpaţi). Să nu uităm că recent s-au împlinit 40 de ani de când a debutat producţia acestei arme, ce este o copie a unui model conceput în anii '30, iar cele mai noi exemplare au peste 20 de ani de utilizare”, se menţionează într-una din aceste interpelări parlamentare recente.

Argumentul principal pentru această solicitare îl constituie faptul că, în condiţiile actuale, această armă scurtă de foc nu mai îndeplineşte caracteristicile minime tehnico-tactice pentru a mai putea fi utilizată ca armă de serviciu pentru un poliţist. Sunt invocate, în primul rând, calibrul mic şi puterea de foc redusă oferită de capacitatea mică a încărcătoarelor (maximum 8 cartuşe, în timp ce armele modeme au încărcătoare cu o capacitate de 17 cartuşe). „În plus, nici soluţia constructivă a acestor pistoale nu mai este de actualitate, deoarece nu permite efectuarea unui schimb rapid de încărcătoare, iar dacă avem în vedere capacitatea redusă a încărcătorului ce obligă la schimbul des al acestora, orice trăgător, indiferent de experienţă şi antrenament, va avea un handicap major şi va fi pus în dificultate în faţa unui adversar dotat cu o armă modernă. Practic executarea unui foc rapid şi de ripostă este imposibilă. Mai mult decât atât, vechimea şi uzura accentuată le-au transformat în pericole pentru cei care le folosesc”, se menţionează în aceeaşi interpelare.

Necesitatea schimbării armamentului Poliţiei este argumentată prin cazurile unor poliţişti timişeni care au căzut la datorie şi care, poate, ar fi fost astăzi în viaţă dacă ar fi avut o armă mai performantă. „Poliţiştii amintesc că au fost câţiva colegi care au căzut la datorie din cauza armamentului care deja nu mai oferă siguranţă. Amintim de poliţiştii căzuţi în misiune, ale căror vieţi au depins de armamentul pe care îl foloseau: Nelu Florea – Bucureşti, 1992, Saşa Disici – Timişoara, 2001, Tiberiu Sârbu – Sânnicolau Mare, 2009”, se specifică în solicitarea înaintată Ministerului Afacerilor Interne.

În noaptea de 3 spre 4 martie 2001, Saşa Disici a fost omorât cu mai multe focuri de armă în localitatea Ianova, după ce urmărise o limuzină furata. Unul dintre presupuşii ucigaşi, Raul Opriş, a fost împuşcat de poliţişti în Timişoara, câteva zile mai târziu, fără a apuca să spună întreg adevărul despre moartea lui Disici. Deşi anchetatorii susţin că în maşina urmărită de poliţist se afla doar Opriş, locuitorii din Ianova, care au asistat la crimă, susţin că asasinii erau trei.

În 2009, Tiberiu Sârbu poliţist de frontieră din Sânnicolau Mare a fost găsit împuşcat în faţa unui service din localitate, lângă maşina sa, iar anchetatorii merg pe varianta crimei, agentului fiindu-i luat pistolul din dotare, cu care se presupune că a fost ucis.

 

Previziuni de înlocuire până în 2022

Sigur că ar fi normală înlocuirea vechilor pistoale Carpaţi cu arme ceva mai moderne. Ar fi binevenită o evoluţie şi în acest domeniu”, consideră comisarul-şef Doinel Malcoci, liderul judeţean al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor.

Fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, a apucat, cu câteva zile înainte de demisia fostului Guvern Ponta, să răspundă la aceste solicitări, fără să dea însă mari speranţe legate de o schimbare a armamentului poliţiştilor în viitorul apropiat. „Inspectoratul General al Poliţiei Române a întocmit un necesar de fonduri financiare pentru următorii şapte ani (2016-2022) în vederea înlocuirii progresive a armelor de serviciu cu pistoale de calibru 9 x 19 mm (utilizate de structurile de poliţie din alte state europene)”, preciza Gabriel Oprea, înainte de a pleca din funcţia de ministru.

Print Friendly, PDF & Email