Coaliţia Românilor din SUA: „Raport devastator al Departamentului american de Stat cu privire la încălcarea drepturilor omului în România”

US secretary of state John Kerry delivers remarks on Syria at the State Department in WashingtonDepartamentul de Stat al SUA a constatat încălcări flagrante şi grosolane ale drepturilor omului în România, mergând de la maltratări comise de poliţie şi abuzuri în arest preventiv până la ascultarea ilegală de telefoane de către SRI şi cenzura internetului, anunţă, pe site-ul său, Coaliţia Românilor din SUA, citând date din Human Rights Report, dat publicităţii recent de Departamentul de Stat.

 

Principalele încălcări ale drepturilor omului, atrag atenţia reprezentanţii Coaliţiei Românilor din SUA, sunt menţionate a fi:

Condiţiile din închisori:

  • maltratarea şi hărţuirea de către Poliţie şi Jandarmi a deţinuţilor şi a romilor;
  • condiţiile precare din detenţie şi abuzul fizic împotriva deţinuţilor;
  • în perioada 2010 – 2014 au murit 502 persoane în închisori;
  • se menţionează cazul unui tânăr de 17 ani, omorât în arest preventiv după ce a fost maltratat de colegul de celulă;

Problemele din justiţie:

  • încercări continue ale unor oameni politici de a compromite independenţa sistemului judiciar;
  • corupţia în sectorul public, mai ales în achiziţiile publice şi în domeniul medical;

Arestul preventiv şi dreptul la un proces echitabil:

  • au existat rapoarte de abuzuri pe parcursul anului în ceea ce priveşte reţinerea şi arestarea preventivă;
  • procurorii pot introduce probe în dosar inclusiv din interceptări telefonice. Mass-media a publicat de multe ori aceste informaţii, în special în cazurile de corupţie.
  • unii judecători şi susţinători ai statului de drept s-au plâns că acoperirea mediatică excesivă a arestărilor şi folosirea arestului preventiv au avut ca şi consecinţă un proces inechitabil.

Serviciile de informaţii, cenzura on-line şi încălcarea vieţii private:

  • autorităţile se implică în mod ilegal în interceptări electronice;
  • au existat rapoarte conform cărora guvernul a monitorizat comunicaţii private on-line fără autorizare legală corespunzătoare;
  • decizia ONJN a stabilit cenzura conţinutului de internet şi a creat instrumente de cenzură care ar putea fi extinse şi în alte domenii decât jocurile de noroc;

Libertatea religioasă:

  • Guvernul nu a luat măsuri eficiente pentru a restitui bisericile greco-catolice confiscate de regimul comunist;

Libertatea presei:

  • ameninţările personale şi profesionale la adresa jurnaliştilor subminează libertatea presei;
  • patronii de trusturi de presă se implica în activitatea editorială;
  • se menţionează presiunea făcută de vicepremierul Gabriel Oprea pentru a opri ştirile de la TVR despre plagiatul său;

Accesul la informaţie publică şi transparentă decizională:

  • Guvernul şi Parlamentul au scris şi au adoptat legi într-un mod netransparent;
  • Accesul la informaţie este foarte greoi.

Lecturarea acestui raport oferă o radiografie îngrijorătoare, dar reală, a societăţii româneşti care arată că România este încă departe de standardele democratice. Regretabil este faptul că presa din România nu vorbeşte despre aceste grave încălcări ale drepturilor omului, deşi rolul său fundamental este exact acela de a fi câine de pază al democraţiei. Mai mult, aceste încălcări îi afectează direct şi pe cei din presă”, declară Chris Terheş, preşedintele Coaliţiei Românilor din SUA.

Adăugând că este halucinant să aflăm că în aptru ani au murit în închisorile din România 502 persoane, unele aflate în arest preventiv, deci oameni prezumaţi nevinovaţi. „Asta înseamnă peste 120 de morţi anual în închisori, deci peste zece morţi pe lună. Implicit, condamnarea la arest preventiv sau detenţie în România se poate transofrma în condamnare la moarte”, mai spune Chris Terheş.

Coaliţia Românilor din SUA anunţă că Departamentul de Stat al SUA trage un semnal de alarmă şi în privinţa scurgerilor în presă de informaţii din dosarele penale, în special în cele de corupţie, care pot afecta echitatea procesului. „Faptul că în raportul ce evaluează încălcarea drepturilor omului din România se face referire la plângerile ce denunţă ascultarea şi interceptarea ilegală a comunicaţiilor electronice de către serviciile de informaţii este un semnal deosebit de grav. Adăugând la această activitate ilegală a serviciilor secrete şi lipsa de transparenţă decizonală şi dificultatea accesului la informaţii de interes public, România arată că se îndepărtează de la standardele unui stat democrat spre unul totalitar”, concluzionează Chris Terhes.

Acesta anunţă că organizatţia pe care o conduce va continua şi anul acesta să aducă la cunoştinţa Departamentului de Stat al SUA cazuri concrete de încălcări ale drepturilor omului în România.

 

Raportul integral al Departamentului de Stat al SUA poate fi accesat la adresa aceasta.

 

Print Friendly, PDF & Email