La Deta factura de energie electrică la iluminatul public a scăzut simţitor. După ce în oraş au fost montaţi stâlpi de iluminat public care funcționează cu energie solară.
Printr-un proiect transfrontalier româno-sârb, în Deta – în zonele de blocuri Târgu Mare și Elena Ghenescu – au fost montaţi 50 de stâlpi de iluminat public care funcționează cu energie solară. După trei luni de funcționare s-a constat o scădere peste așteptări a facturii de energie electrică la iluminatul public.
După trei luni de la montarea stâlpilor de iluminat cu panouri solare, Deta a economisit 4200 de KW/oră, fapt care înseamnă și o reducere a emisiilor de dioxid de carbon generate de producerea energiei electrice pe cale convențională.
Ioan Iovan, asistent managerul proiectului Green Lihgts for Safety and Sustainable of Roads, finanțat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, spune că, după montarea celor 50 de stâlpi cu panouri solare, factura pe care administrația locală o plătește pentru iluminatul public a scăzut cu 9,4%, în condițiile în care economia la care s-au angajat prin proiect a fost de 8%. „Iată că am reușit să obținem rezultate mai bune decât cele preconizate inițial și sunt sigur că acest procent va fi mai mare la primăvară pentru că pe perioadă iernii noaptea e mai lungă și se consumă mai mult curent pentru iluminatul public”, mai spune Ioan Iovan.
La Vrsac au fost înlocuite 827 de corpuri de iluminat care funcționau cu vapori de mercur cu lămpi cu LED-uri, mult mai eficiente și mai ecologice. „Prin această schimbare, la Vrsac, se economisesc peste 500 MW/oră, în următorii trei ani, Primăria din Vrsac urmând să achite cu 120 de mii de euro mai puțin către furnizorul local de curent electric. Astfel, aceste cheltuieli se vor amortiza în cel mult cinci – şase ani”, adaugă Ioan Iovan. Menţionând că becurile LED oferă o mai bună siguranță în trafic pe străzile din Vrsac, pentru că au un grad mult mai mare de luminozitate față de coruprile de iluminat clasice.
Prin economia făcută, mai spune acesta, se reduc emisiile de dioxid de carbon, generate de arderea combustibililor fosili,necesară pentru producerea curentului electric: „Se estimează că aceste emisii de dioxid de carbon se vor reduce cu 441 de tone pe an. Pentru a fi absorbită această cantitate de dioxid de carbon, ar fi nevoie de o pădure de 441.000 de arbori.”
Proiectul Green Lihgts for Safety and Sustainable of Roads își propune modernizarea sistemelor de iluminat public din orașele Vrsac, din Serbia, și Deta, prin utilizarea ultimelor tehnologii de iluminare, inclusiv a surselor de energie regenerabilă.
Ultimele comentarii