Contractele încheiate de Primăria Timişoara, având ca obiect concesionarea serviciului de iluminat public, se încheie în 22 octombrie. Funcţionarii Primăriei nu au reuşit, însă, să finalizeze documentaţia şi procedurile legate de o nouă atribuire.
Prelungire pe doi ani
Având în vedere că, începând cu 22 octombrie nu mai există atribuit un contract privind serviciul de iluminat public, Primăria Timişoara a propus prelungirea contractelor existente până la încheierea noilor contracte de concesiune, dar nu mai mult de doi ani.
Municipalitatea a luat această decizie pentru că, deşi primarul a solicitat de câteva luni bune angajaţilor să realizeze demersurile necesare pentru conceperea documentaţiei şi realizarea demersurilor pentru atribuirea contractului, acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, a fost întocmit Referatul şi Proiectul de Hotărâre în vederea aprobării acestuia de către Consiliul Local, urmând a se da comandă pentru caietul de sarcini şi pregătirea documentaţiilor în vederea desfăşurării procedurilor de achiziţie publică. „Procedurile de atribuire a noilor contracte de concesiune a serviciului de iluminat nu pot fi încheiate până la data de 21 octombrie 2015. Conform legii serviciilor comunitare de utilităţi publice, serviciul de iluminat public este un serviciu de utilitate publică şi are caracter permanent şi regim de funcţionare continuu. Pentru a nu crea disfuncţionalităţi în funcţionarea sistemului de iluminat sunt necesare în permanenţă lucrări de întreţinere a acestuia. De asemenea cu ocazia sărbătorilor de iarnă sunt necesare lucrări de iluminat festiv”, spun reprezentanţii Primăriei. Ceea ce confirmă din nou că există probleme legate de mobilizarea necesară pe unele segmente ale Primăriei, chiar primarul Nicolae Robu precizând că nu este mulţumit de felul în care decurg lucrurile la unele compartimente ale instituţiei.
Deocamdată, în lipsa altor soluţii, Primăria susţine că se impune prelungirea contractelor de concesiune existente.
În ceea ce priveşte durata atribuirii contractelor, părerile sunt împărţite. „Pe de o parte, o atribuire pe o perioadă lungă presupune o cunoaştere mai bună a problematicii, o creştere a eficienţei şi reduceri de costuri. Pe de altă parte, aceeaşi atribuire pe o perioadă lungă se poate dovedi problematică în cazul în care societatea prestatoare nu îşi face bine treaba, şi nu există în contract clauze care să faciliteze o reziliere uşoară, fără complicaţii”, spune consilierul local PNL Ştefan Constantin Sandu.
Probleme legate de iluminatul public, din cauza alimentării
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, Petru Olaru, declară că sesizări legate de iluminatul public au mai existat în ultima perioadă, ele fiind generate însă nu de sincope ale societăţilor concesionare, ci de alimentarea cu energie electrică. „S-au semnalat probleme legate de furnizarea de energie electrică pe strada Chiriac, de exemplu, sau pe Calea Buziaşului. Se mai fac şi lucrări şi se taie cabluri, însă în aceste situaţii trebuie ca situaţia să se remedieze imediat. Şi dacă societatea care furnizează energie electrică ştie că are probleme, trebuie să facă reparaţiile necesare la timp, nu după numeroase sesizări”, mai spune Petru Olaru.
Ultimele comentarii