Un concurs național de fotografie de arhitectură, organizat de Ordinul Arhitecţilor Filiala Teritorială Timiş – eveniment care marchează comemorarea unui an de la dispariția prematură a arhitectului și fotografului timișorean Octavian Radu Topai – este în plină desfăşurare la Timişoara.
Concursul de fotografie de arhitectură Octavian Radu Topai include şase secţiuni: Arhitectură românească modernă (perioada1920 – 1970), cu fotografie alb-negru, Arhitectură românească modernă, cu fotografie color, Arhitectură românească contemporană (perioada 1970 – 2015), în fotografie alb-negru, Arhitectură românească contemporană, în fotografie color, Arhitectură românească şi peisaj, cu fotografie alb-negru şi/sau color şi Fotografie de arhitectură surprinsă cu tableta sau telefonul mobil.
Cu acest prilej, va fi organizată, zilele viitoare, şi o expoziţie care cuprinde lucrări realizate de arhitectul şi fotograful Octavian Radu Topai şi lucrări cu tematica arhitectura românească modernă şi contemporană, înscrise în Concursul de fotografie de arhitectură Octavian Radu Topai, ediţia 2015.
Expoziţia va fi prezentă pe simezele Centrului Multicultural Bastion, din cadrul ADETIM Timișoara, în perioada 3 -15 decembrie, de marți până vineri, între orele 9 – 18, iar sâmbăta, între orele 10 – 18.
Octavian Radu Topai, caracterizat de către profesor doctor arhitect Vlad Gaivoronschi drept „una dintre cele mai strălucitoare personalități din rândul tinerei generații de arhitecți absolvenți ai Facultății de Arhitectură din Timișoara”, a fost un mare pasionat de arhitectură, fotografie, călătorie, alpinism și speologie.
Aşa cum spune fotograful Dinu Lazăr, lucrările realizate de Octavian Topai, gândite cu atenție în cele mai mici detalii, „trădează o dragoste imensă pentru imaginea clasică, pentru peisajul amplu și totodată eteric iar muntele cu crestele sale învolburate și atmosfera dramatică dată de lupta perpetuă dintre nori, stâncă și lumină, este folosit mereu pentru a exprima viziunea sa despre eternitate și puritatea depărtărilor. Imaginile surprinse de el sunt sensibile și sublime, arată o căutare fără de sfârșit, demonstrează o energie lăuntrică incredibilă și sunt realizate cu mare măiestrie tehnică. Totodată sunt mult mai mult decât ceea ce a văzut și a simțit, sunt o filosofie despre singurătate, puritate, o căutare a unor înțelesuri mai adânci, a unor întrebări fără răspuns”. Sau a sufletului, așa cum spunea el însuși.
Ultimele comentarii