Prof. dr. Virgil Păunescu, fost consilier prezidenţial în Comisia pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice, este de părere că actuala Lege a Sănătății și-a epuizat resursele. Şi spune că propunerea de reformare a sistemului sanitar, la elaborarea căreia a contribuit și care conținea măsuri ultra-liberale, a eșuat pentru că nu a beneficiat de susținerea politică necesară.
România are imperioasă nevoie de reformarea sistemului sanitar, a declarat, zilele trecute, la Timişoara, prof. univ. dr. Virgil Păunescu, în cadrul unei dezbateri pe marginea principalelor probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate din România și a soluțiilor pe care PNL intenționează să le asume în baza programului de guvernare.
Potrivit lui Virgil Păunescu, singura reformare reală a sistemului de sănătate din România din ultimii 25 de ani a avut loc la finalul anilor '90, inconvenientul fiind reprezentat de faptul că reformarea de atunci s-a făcut într-o manieră ușor heirupistă și lipsită de o abordare integrată.
Acesta avertizează că resursele actualei Legi a Sănătății sunt epuizate, fiind nevoie de o nouă reformă aplicată sistemului. „Orice cârpeală e pierdere de timp. Se impune o nouă reformă, pentru care este nevoie de curaj și, evident, de sprijin politic. Pentru că schimbarea radicală a sistemului presupune multă voință politică”, a opinat prof. dr. Virgil Păunescu.
Potrivit acestuia, cea mai recentă tentativă de reformare a sistemului de sănătate din România, datând din perioada celui de-al doilea mandat al fostului președinte Traian Băsescu – proiect despre care declară că prevedea măsuri ultra-liberale – a eșuat din pricina faptului că „nu mai exista puterea politică necesară pentru a tracta o reformă atât de mare”.
Virgil Păunescu a apreciat, în context, că este nevoie de o evaluare realistă a riscurilor și beneficiilor pe care reformarea sistemului de sănătate le-ar putea genera și, ulterior, de asumarea procesului de reformare în sine. Şi a opinat că PNL are resursele și poate genera și cadrul legislativ necesar tractării unei astfel de legi adaptate realităților actuale.
Evocând eforturile întreprinse de elaboratorii proiectului de reformare a sistemului sanitar care a eșuat în perioada de mandat a președintelui Traian Băsescu, prof. dr. Păunescu a precizat că actualul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, în acea perioadă, senator PNL de Timiș, „a colaborat cu membrii comisiei prezidenţiale acea Lege a Sănătății, „deși existau tensiuni între PNL și Cotroceni”. O propunere de lege plasată sub umbrela conceptuală „nu există calitate fără competiție și nu există competiție fără sectorul privat”.
Referindu-se la premisele de la care ar trebui să pornească reformarea radicală a sistemului de sănătate, europarlamentarul PNL Cristian Bușoi, coordonator al elaborarea componentei referitoare la domeniul sănătății din programul de guvernare al PNL, apreciază că e nevoie de definirea unui concept și de susținere politică largă. Și a făcut referire la necesitatea creării unui mediu concurențial adaptat nevoilor și realităților românești, inclusiv pe piața asigurărilor de sănătate. Sistemul olandez, care este pur privat, spune el, s-ar putea dovedi inadecvat realităților din România, țară încă foarte aplecată spre social, insuficient de transparentă și cu un nivel al corupției sistemice destul de ridicat.
Potrivit aprecierii lui Cristian Buşoi, mai pretabilă pentru România s-ar putea dovedi aplicarea unui model care să prezinte similitudini cu modelul francez, acolo unde există mai multe case de asigurări de sănătate.
La dezbatere au fost prezenți Nicolae Robu, co-preşedinte al PNL Timiş, copreşedinţii PNL Timişoara, Dan Diaconu și Cornel Sămărtinean, medicii Olimpia Oprea și Georgeta Rus, co-președinte ale Organizației Femeilor Liberale din PNL Timiș, precum și numeroase personalități ale vieții medicale, printre care prof. univ .dr. Virgil Păunescu, fost consilier prezidenţial şi membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza şi Elaborarea Politicilor din Domeniul Sănătăţii Publice, prof. univ. dr. Rodica Mihăescu, foști manageri ai Spitalului Judeţean din Timişoara, dr. Gheorghe Nodiți, Ciprian Bogdan și dr. Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Municipal de Urgență Timișoara, dr. Octavian Mazilu, dar şi fostul director al Direcției de Sănătate Publică Timiș, dr. Horia Vermeșan.
Ultimele comentarii