Voci ale PNL Timiş condamnă fanatismele de orice tip

Ben Oni Ardelean, Nicolae Robu (7)Fundamentalismul religios nu este o justificare pentru crimă, apreciază, pe o voce, liberalii Nicolae Robu, Ben-Oni Ardelean şi Cristian Bușoi. Aceștia s-au referit la necesitatea adoptării unor măsuri, la nivel național și european, care să vegheze la securitatea cetățenilor și care să pună capăt manifestărilor fundamentaliste pe care le-au catalogat drept pericole reale pentru întreaga construcție europeană.

Primar Nicolae Robu: „În numele niciunui Dumnezeu, nimeni nu are dreptul să ucidă”

Primarul liberal al Timișoarei, Nicolae Robu, spune, referindu-se la situația generată de recentele atentate teroriste din Franța, că în nicio societate din lume, nimeni, în numele niciunui Dumnezeu, nu are dreptul să ucidă. „Ce s-a întâmplat în Franța este o grozăvie care ar fi bine să nu mai aibă loc niciodată, niciunde. Fanatismele sunt inacceptabile, indiferent ce au ele la bază. Nimeni nu poate justifica astfel de acte și avem datoria, cu toții, să milităm pentru a putea trăi în societăți în care libertatea este valoarea supremă”, a declarat primarul Nicolae Robu. Acesta a adăugat că, într-o societate care funcționează după principii democratice, „fiecare e liber să gândească așa cum consideră de cuviință, să vorbească ce și cum consideră de cuviință. Cu o condiție: să nu atenteze la dreptul de a trăi așa cum vrea al altora. (…) Drept urmare, în numele niciunui Dumnezeu, nimeni nu are dreptul să ucidă”, a argumentat primarul Timişoarei, că-preşedinte al PNL Timiş.

Nicolae-RobuDeși a precizează că, din poziția oficială pe care o ocupă, nu figurează pe lista persoanelor îndreptățite, prin lege, să primească informări de la serviciile de informații, Nicolae Robu apreciază că, în acest moment, nu ar exista motive de îngrijorare legate de posibile riscuri ca incidente similare celor recent petrecute în Franța să se petreacă la Timișoara. În contextul referirilor la situația din Franța, Nicolae Robu și-a exprimat convingerea că în România serviciile de informații își fac datoria și „pe cei pe care trebuie să îi informeze îi informează corect”, adăugând că această muncă, pe care a catalogat-o a fi „grea și specială”, trebuie respectată și privită la nivelul importanței pe care ea o are.

Senator Ben-Oni Ardelean: „Incitarea la ură poate să producă disensiuni în spațiul european”

La situația înregistrată recent în Franța s-au referit, în intervențiile lor, și senatorul Ben-Oni Ardelean și europarlamentarul Cristian Bușoi.

Ben-Oni Ardelean a catalogat contextul internațional ca fiind unul extrem de delicat și a anunțat că, pe fondul escaladării situației din Franța, timp de trei zile, începând de duminică, va participa, alături de decidenți la nivel politic din întreaga Europă, la o întâlnire care va avea loc la Paris, în cadrul căreia vor fi discutate posibile căi de acțiune și vor avea loc inclusiv consultări cu reprezentanți ai Islamului. „Incitarea la ură poate să producă disensiuni în spațiul european”, apreciază Ben-Oni Ardelean, potrivit opiniilor căruia, într-un astfel de context tensionat, libertatea cetățenilor este periclitată, fiind necesare anumite constrângeri, despre care a precizat că trebuie luate în limitele legislației.

Ben-Oni-ArdeleanBen-Oni Ardelean a anunțat că, pe durata prezenței sale în capitala Franței, va avea și o serie de întâlniri cu reprezentanți ai diasporei românești stabilite în Franța, dar și consultări cu reprezentanți ai Primăriei pariziene, pentru identificarea de soluții în ceea ce îi privește pe cetățenii de origine română care trăiesc în suburbiile Parisului.

E important să găsim soluții comune, pentru că acest aspect al violenței, chiar dacă este punctual și izolat în granițele unei țări, poate lua amploare mult mai mare”, a relevat senatorul PNL. Adăugând și că, în acest moment, România este plasată într-o regiune pe care a catalogat-o a fi destul de conflictuală. Context în care, a apreciat acesta, „trebuie să reprezentăm un factor de pace și de stabilitate în zonă”, întrucât „suntem un actor important în regiune în această privință”.

Europarlamentar Cristian Bușoi: "Nu trebuie să se ajungă la măsuri de tip Big Brother"

Europarlamentarul liberal Cristian Bușoi a opinat, la rândul său, că incidentele sângeroase petrecute, zilele trecute, în capitala franceză reprezintă un act terorist extrem de grav, care reflectă modul pe care l-a catalogat drept incoerent și ilogic în care fundamentaliștii religioși înțeleg să acționeze. În context, europarlamentarul liberal a făcut referire la necesitatea adoptării, în România, a unei legislații în ce privește securitatea informatică și a comunicațiilor, despre care a precizat că trebuie să respecte legislația europeană în domeniu și deciziile Curții Europene de Justiție: „Avem nevoie de legislație în ce privește securitatea informatică și a comunicațiilor. Instituțiile statului care ne protejează au nevoie de instrumente legale, care să respecte convențiile europene și decizia Curții Europene de Justiție. Nu putem să nu avem o lege pe acest domeniu”, apreciază europarlamentarul liberal Cristian Bușoi. Potrivit acestuia este nevoie de o discuție tehnică și nu emoțională, inclusiv în ceea ce privește subiectul devoalării identității utilizatorilor de cartele pre-pay, despre care a opinat că trebuie să poată fi monitorizați, în baza unor solicitări justiticate și a unui mandat judecătoresc, pe baza administrării unor probe.

Cristian BusoiEuroparlamentarul liberal anunță că va organiza, în perspectivă, la București, o dezbatare vizând toate aceste subiecte, la care a informat că vor fi invitați să participe atât cei care au rezerve cu privire la aplicarea unor astfel de prevederi, cât și persoane care cunosc nemijlocit legislația în domeniu, în scopul identificării unor soluții echilibrate pentru protejarea de terorism.

Nu trebuie să se ajungă la măsuri de tip Big Brother. Dar a afla identitatea cuiva care utilizează o identitate preplătită nu cred că este o măsură de tip Big Brother.(…) În cazuri grave de încălcare a legii, trebuie să existe un cadru legislativ, care să permită protejarea cetățenilor”, a spune Cristian Bușoi, subliniind că „data protection este un subiect important pe agenda europeană”, oferind exemplele concrete ale unor state europene în care există prevederi bine puse la punct în ce privește protecția datelor.

Print Friendly, PDF & Email