Degradare cu prelungire oficială, în tabere şcolare din Timiş

Tabara BogdaCa în fiecare vară, de ani şi ani, părinţii care ar dori să-şi trimită copiii în tabere din Timiş constată că oferta este tot mai slabă, că tabere şcolare renumite în urmă cu 10 – 15 ani se afundă într-o stare de degradare din care nu mai au şanse să iasă. Interpelat recent pe această temă, Ministerul Tineretului şi Sportului spune că va lua măsuri, dar nu se ştie când şi cum.

 

Noi asigurări oficiale

Deşi înainte de 1989, în Timiş existau mai mult de zece tabere şcolare, în ultimii ani, în lipsa unor investiţii şi a preocupării autorităţilor centrale şi locale, majoritatea s-au degradat, fiind închise pe rând. Aşa se face că în prezent Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş mai are în administrare doar două centre de agrement funcţionale: Chevereşu Mare şi Poieni Strâmbu.

Cornel Samartinean bustÎntr-o interpelare trimisă recent Ministerului Tineretului şi Sportului, deputatul PNL de Timiş Cornel Sămărtinean arăta că taberele şcolare din Timiş au devenit o amintire: „Tabăra de la Bogda a fost înfiinţată încă din 1963 şi a funcţionat vreme îndelungată cu mult succes, fiind şi o importantă sursă de ape termale. E o lipsă totală de interes a Guvernului României, ţinând cont de faptul că la Bogda, de exemplu, există un mare potenţial turistic neexploatat, benefic dezvoltării regionale a judeţului.”

Zilele trecute a venit şi răspunsul la această interpelare, de la ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, în care se arată că, de fapt, Tabăra Bogda, Centrul de agrement Bogda, cum e numit acum, este cuprins în anexa protocolului încheiat între Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, urmând a fi reabilitat, modernizat şi reintrodus în circuitul turistic. Doar că ministrul nu precizează când se va iniţia această reabilitare, cum şi din ce fonduri.

Aceasta în condiţiile în care, spun consilieri judeţeni, la Bogda totul e într-o stare deplorabilă. Tabăra, deschisă în anii ’60, a funcţionat până în 1993, când a fost închisă, autorităţile susţinând că intră în conservare. De fapt, spun, nu s-a mai făcut nimic. Astfel, degradarea se accentuează nu de la an la an, ci de la lună la lună şi, până când se iniţiază proiectul de reabilitare de către Ministerul Tineretului şi Sportului, s-ar putea constata că nu mai este ce să se reabiliteze.

Cât de spre tabăra de la Nădrag, tot ministrul Tineretului şi Sportului precizează că a fost transferată Consiliului Local, conform HG 821/10 august 2011. Este evident, însă, că, singur, Consiliul Local nu are puterea financiară de a realiza investiţiile necesare în zonă, care s-ar ridica la câteva sute de mii de euro şi ar trebui ajutat de către ministerul de resort, sau măcar de către Consiliul Judeţean. Deci, practic, deocamdată, nu se întâmplă nimic, pe niciun plan.

Problema taberelor, adusă din nou în discuţie la Consiliul Judeţean Timiş

Nicolae BiteaLa început de mandat, actuala echipă din fruntea administraţiei judeţene promitea o trecere rapidă în subordinea sa a taberelor şcolare din Timiş care, pentru a fi salvate, trebuiau reabilitate rapid.

După demersuri făcute în urmă cu un an, când conducerea CJ Timiş era rugată să urgenteze măsurile pentru trecerea în subordine locală a taberelor care au nevoie rapidă de lucrări de renovare, nu s-a mai întâmplat nimic.

Direcţia Administrarea Patrimoniului din cadrul CJ Timiş nu a avut până acum un punct de vedere clar pe această temă, precizând doar că “sunt anumite imobile care nu sunt intabulate şi cade în sarcina ministerului să facă demersurile necesare în vederea intabulării”.

Consilierul judeţean PNL Nicolae Bitea spune că la CJ Timiş nu a mai fost adus în discuţie subiectul, deşi este unul de actualitate. “La următoarea şedinţă de plen voi întreba care e situaţia legată de aceste obiective”, promite Nicolae Bitea.

Print Friendly, PDF & Email