România va solicita Comisiei Europene să amâne cu doi ani termenul până la care termocentralele au obligaţia de a reduce emisiile poluante, ţinta fiind ratată din cauza lipsei fondurilor necesare.
Lipsă de fonduri
Conform declaraţiilor recente ale ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, România va trebui să ceară amânarea cu doi ani a perioadei pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon la termocentrale. “Ne trebuie foarte mulţi bani, iar ţinta pentru retehnologizări nu a fost atinsă din cauza lipsei banilor”, a afirmat Niţă, într-o conferinţă pe teme energetice.
El a adăugat că termocentrale precum Mintia, Craiova, Turceni şi multe centrale termice aflate în administarea Primăriilor din oraşe au nevoie de retehnologizări.
Pe de altă parte, Constantin Niţă a atenţionat autorităţile locale care au în administrare CET-uri în cogenerare că trebuie să plătească valoarea combustibililor utilizaţi. Multe astfel de centrale au însă datorii mari către furnizorii de materii prime, din cauză că au încasări slabe de la clienţi şi pentru că multe primării nu dispun de fondurile necesare.
Timişoara este în grafic
Timişoara se numără printre puţinele municipii în care s-au realizat proiecte europene pentru reducerea poluării termocentralelor. Astfel, Colterm împreună cu Primăria au demarat în 2008 un amplu proiect de modernizare cu finanţare europeană, în cadrul „Programului Operaţional Sectorial de Mediu Axă Prioritară 3 – Sector Termoficare”. Valoarea totală a proiectului se ridică la 50 de milioane de euro, din care jumătate sunt fonduri U.E., 45% sunt bani de la Guvern şi 5% reprezintă contribuţia locală. Proiectul vizează modernizarea cazanelor de la CET Sud şi CET Centru, precum şi rezolvarea unor probleme de mediu.
La CET Sud, proiectul prevedere retehnologizarea a trei cazane de abur, realizarea unui sistem de alimentare a focarului cu aer superior pentru reducerea emisiei de noxe, instalarea unui grătar de postardere, în scopul creşterii eficienţei cazanului, înlocuirea automatizării cazanului pentru asigurarea eficienţei în funcţionare, realizarea unei instalaţii de monitorizare a noxelor şi realizarea unei instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere.
La CET Centru, proiectul vizează instalarea unor arzătoare de gaze naturale cu noxe reduse, reparaţie capitală a părţii sub presiune, înlocuirea automatizării cazanului, realizarea unei instalaţii de monitorizare a noxelor şi modernizarea staţiilor de pompe de transport agent termoficare.
De asemenea, în cadrul proiectului european va fi continuat procesul de retehnologizare a punctelor termice şi a reţelei termice de transport şi distribuţie.
Însă, potrivit Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, acest proiect derulat de Colterm, deşi are o o valoare foarte mare, se estimează că nu va duce la scăderi ale facturilor plătite de timişoreni pentru agentul termic furnizat prin sistemul centralizat, fiind concentrat în cea mai mare parte pe conformarea la cerinţele de mediu a sistemului de termoficare din Timişoara. “Proiectul este centrat pe componenta de mediu, atâta vreme cât societăţii Colterm i-au fost impuse nişte condiţii stricte de mediu la care trebuie să se conformeze. De aceea, proiectul nu vizează în principal reducerea pierderilor din reţea, problemă care ar trebui să fie, de asemenea, prioritară pentru Colterm, şi care, prin rezolvare, ar putea duce la o scădere a facturilor plătite de timişoreni pentru termoficare”, spune Petru Olariu, preşedintele F.A.L.T.
Ultimele comentarii